Dolores Trol na Nizozemskem


Tilburg University (School of Social and Behavioral Sciences, 2012)

Moja odločitev za Erazmus izmenjavo je vzklila po udeležbi na intenzivnem programu pod naslovom Enduring and emerging inequalities v Španiji, saj mi je bila dana možnost dvotedenskega sodelovanja v multikulturnem okolju z različnimi študenti po Evropi. Kraljevina Nizozemska - dežela mlinov na veter in tulipanov; dežela ravnin in planot; stičišče več etničnih in nacionalnih entitet; dežela, kjer je dež nepogrešljivi del dneva in z izredno urejenim prometnim sistemom, je postajala po sprejemu na Tilburg univerzo v letu 2012– (School of Social and Behavioral Sciences) za en študijski semester »del mene.« Zakaj ravno tja? »Mundus fabula est!«.

Poleg vsega zgoraj naštetega je moja intrinzična želja po poglobljenem ne samo strokovnem znanju, tujem jeziku in spoznavanju novih ljudi iz različnih delov sveta ampak tudi sam izziv multikulturnega okolja, ki se definitivno razlikuje od slovenskega v vseh pomenih, prispevala k odločitvi za Tilburg univerzo. Socialno psihološki predmeti podkrepljeni z družboslovnimi laboratoriji, možnostmi sodelovanja pri raziskovanju, dobra aktivna pripravljenost študentov na predavanjih - vse to je predstavljalo zopet nek nov študijski začetek in novo poglavje v mojem življenju.

Harmonija vseh Erazmus študentov v letu 2012 iz različnih nacionalnih ozadij, je po končanih študijskih obveznostih puščala pečate vrednih spomina v študentskih domovih. Tematski večeri, skupne večerje s priokusi nacionalnih jedi, večerne bitke mirnega spanca, prostora v kuhinji, kopalnici ter kulturni (ne)sporazumi so mi bodrili študijske dneve, da so minevali še hitreje kot sicer. Menim, da mednarodna izkušnja pripomore tako k strokovni kot tudi osebni rasti posameznika, saj se kot študent soočaš ne samo z obveznostmi na faksu temveč tudi z vsakdanjim življenjem avtohtonega prebivalstva, svojo okolje pa puščaš daleč stran od sebe. V tem času lahko začneš še bolj ceniti stvari, ki so ti bile dane; stvari; ki te obdajajo in stvari, ki so ti dane, saj se vsak lahko sooča z različnimi frustracijami in ravno zato vsak podoživlja Erazmus izkušnjo zelo različno. Velja pa nekaj: definitivno te obogati in spremeni!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. januar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine