Skoči do osrednje vsebine

Stabilizacijski seminar MLF v Vidmu


V tednu od 8. do 12. aprila 20024 je v Vidmu, v Italiji, v organizaciji Večnacionalnih kopenskih sil (MLF - Multinational Land Force), Mobilne enote za usposabljanje italijanskih oboroženih sil in  Študijskega centra za post-konfliktne operacije (Post-conflict Study Centre) iz Torina, potekal Stabilizacijski seminar, katerega so se udeležili tudi študenti Obramboslovja in predstojnica Katedre za obramboslovje doc. dr. Jelena Juvan.

Namen seminarja je bil udeležence seznaniti z načeli, politikami, okolje, scenariji in akterji, s posebnim poudarkom na reformah varnostnega sektorja , Varnostno in obrambno politiko EU, NATO poveljniškimi strukturami, varnostnimi razmerami v regiji Sahel in na Afriški celini,  in na območju Rdečega morja.

MLF (Multinational Land Force) je večnacionalna enota v velikosti brigade, ki jo sestavljajo oborožene sile držav Italije, Slovenije in Madžarske. Znana je tudi pod imenom trilateralna brigada. Ideja o njeni ustanovitvi sega v Italijo v leto 1996, leta 1997 so Italija, Madžarska in Slovenija podpisale pismo o nameri, leta 1998 so načelniki generalštabov vojsk teh držav podpisali tehnični sporazum, operativne pa so sile MLF postale leta 2002.

Med aktivnosti MLF sodi tudi sodelovanje s civilnimi univerzami.

 

 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. april 2024 | v kategoriji: Obvestilo