Skoči do osrednje vsebine

MODA MASK #ostanidoma


Univerzitetni pedagogi morajo v svoji karieri za napredovanje v nazivu tudi za tri mesece na pedagoško in/ali raziskovalno delo v tujino. Slučaj je nanesel, da obdobje krize s koronavirusom preživlja na Češkem doc. dr. Maja Garb. Pedagoško sodeluje na Fakulteti za družbene vede Karlove univerze v Pragi, in sicer pri predmetih Peacekeeping and Peacebulding in Armed Forces and Society. Javlja se z opažanjem glede zaščitnih mask.

»Na Češkem je v javnost obvezno imeti pokrita usta in nos. Najprej je to veljalo le za javni prevoz, sedaj za vsako gibanje zunaj (ki je sicer dovoljeno le za v službo, lekarno in trgovino, obisk zdravstvenih ustanov, uradne opravke, na sprehod v gozd/park). Ker seveda tudi na Češkem ni več možno kupiti mask v prosti prodaji, so ljudje začeli šivati svoje maske. Najrazličnejših krojev in barv. Včasih so te maske opazno usklajene z garderobo. TV voditeljica v črno-rumeni bluzi je tako imela masko v črni barvi. Voditelj z belo srajco in rdečo kravato pa je imel belo masko z rdečimi trakci. Ker je pri nekaterih poročilih tudi tolmač za gluhe, je zanimivo, kakšne maske imajo ti tolmači - prozorne, da se vidi premikanje ustnic. Tudi uradne institucije so se prilagodile. Policisti nosijo maske v modri barvi z napisom POLICIJA. Tudi ministri, ki nastopajo na tiskovnih konferencah, imajo vsi maske; minister za zdravje iz pisanega blaga, narejeno doma. Je pa bilo tudi zaznati, ko je prispela nova pošiljka mask: uradne osebe so bile takoj opremljene z FFP maskami, ki jih prej že nekaj časa ni bilo videti.

Vidim pa dve težavi pri teh doma narejenih maskah. Prva je, da kolikor vem, naj bi zaščitna maska bila iz določenih plasti, ki zadržujejo nevarne snovi na zunanjosti, da ne prodrejo do dihal. Te doma narejene maske so večinoma zgolj iz ene plasti, tako da niso nujno visoko funkcionalne. So pa pralne, kar je dobro. Oblasti pojasnjujejo, da je vsakršno pokritje obraza boljše kot nič. Drugo težavo pa vidim v tem, da maska daje nek lažen občutek varnosti in se ljudje (npr. v trgovini) ne odmikamo toliko, kot bi mogoče se, če ne bi imeli mask. V trgovini (in drugod) je sicer obvezna razdalja med ljudmi 2 metra.

Jaz se za maske nisem zagrebla pravočasno in sem brez. Na lekarni že dolgo piše: »roušky nejsou«. Uporabljam šal, ki ga seveda operem po vsaki uporabi.

Če brskate po svetovnih novicah, ste morda zaznali, da se ponekod že po modnih pistah sprehajajo manekenke z maskami. Če so narejene iz kristalov, kot poročajo mediji z nekega dogodka, so seveda zgolj modni dodatek. Pa tudi modna industrija je že začela ponujati svoje linije mask. Zaščitne maske so postale ne le zdravstven ukrep, temveč že kar modni hit.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ostanite zdravi in spoštujte ukrepe proti širjenju koronavirusa.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. marec 2020 | v kategoriji: Obvestilo