Skoči do osrednje vsebine

Švedska, Göteborg


Država: Göteborg, Švedska

Univerza: Göteborgs universitet

Tip izmenjave: Erasmus+

Ime in priimek: Ina Pantner Volfand

Kdaj: avgust 2017 – junij 2018 (3. letnik MO)

Splošen vtis:Odločitev za Erasmus+ izmenjavo je bila najboljša možna odločitev, ki mi je prinesla čudovito življenjsko izkušnjo. Od nje sem odnesla veliko; tako na študijskem področju kot na splošno v življenju, predvsem pa sem spoznala ljudi, ki so postali kot moja druga družina. Prav zato bi izmenjavo v Göteborgu toplo priporočila.

Študij: Študij poteka na dodiplomski ravni. Izjemoma lahko po predhodnem dogovoru izberete tudi predmete iz magistrske ravni. Sam način študija se precej razlikuje od našega. Vsak semester je razdeljen na štiri dele, ki trajajo približno en mesec. Vsak mesec imate tako zgolj en predmet, ki je vreden 7,5 ECTS. Če izberete predmet, ki je vreden 15 ECTS, pa se ta izvaja dva meseca. V času študija se torej posvečate zgolj enemu predmetu hkrati, kar omogoča večjo poglobljenost v študijsko snov. Predmeti se izvajajo v obliki predavanj in seminarjev, ki potekajo zgolj dvakrat ali trikrat tedensko (približno 6 ur tedensko). Oba načina sta bolj interaktivna kot pri nas, saj profesorji študente zelo spodbujajo k sodelovanju in kritičnemu razmišljanju. Veliko je skupinskega dela (predstavitve, projektno delo), s katerim se lahko preizkusite v delu v mednarodnem okolju, prav tako pa imate za vsak predmet predpisano literaturo, ki jo morate pred predavanji predelati. Odnos med profesorji in študenti je bolj sproščen in manj formalen. Tudi izpiti potekajo drugače. Učenja na pamet ni, saj vas ob koncu vsakega predmeta čaka zgolj poglobljen izpitni esej, ki ga napišete doma in oddate preko spletnega referata.

Nastanitev: Nastanitev v Göteborgu primanjkuje, zato lahko iskanje povzroča kar nekaj težav. Vsekakor priporočam, da se prijavite za mesto v enem izmed študentskih domov, ki jih ponuja univerza. Sama sem v prvem semestru stanovala pri zasebniku, saj mesta žal nisem dobila, v drugem pa sem se preselila v enega izmed študentskih domov. Tam sem imela svojo sobo in kopalnico, kuhinjo pa sem si delila s tremi drugimi študenti. V študentskem domu smo imeli tudi fitnes, savno, telovadnico, igrišče za odbojko, prostor za piknike z žarom, kavarno in biljardnico/prostor za zabave. Najemnina se med študentskimi domovi razlikuje, so pa cene precej višje kot pri nas. V primeru, da nastanitve v študentskem domu ne dobite, vam univerza predlaga spletne strani, preko katerih lahko najdete nastanitve pri zasebnikih. Te so po navadi še dražje kot študentski domovi.

Življenje v mestu in prosti čas: Göteborg je drugo največje švedsko mesto. Nahaja se ob morju, najbolj znan pa je verjetno po tem, da je tam sedež podjetja Volvo. Mesto je večje od Ljubljane, zato so možnosti za raznovrstne aktivnosti neskončne, vendar Göteborg kljub temu ohranja čarobnost manjšega mesta. Mestni promet (tramvaji, avtobusi, trajekti) je odlično urejen. Švedi veljajo za dokaj zaprt narod, vendar se v družbi ob kozarcu piva hitro sprostijo. Prav tako vsi govorijo angleško, tako da se lahko vedno na koga obrnete.

Prostega časa vam ne bo primanjkovalo, možnosti kako ga izkoristiti pa prav tako ne. Na univerzi deluje veliko različnih društev, tako da lahko vsak najde nekaj zase. Priporočam obiskovanje brezplačnega tečaja švedščine. Prosti čas definitivno izkoristite za raziskovanje mesta in njegove okolice. Opravite lahko številne dnevne izlete. Obvezen je obisk bližnjega arhipelaga in številnih jezer, kjer se lahko v toplejših mesecih (če imate to srečo in če ste dovolj pogumni) tudi kopate. Ogromno je možnosti za preživljanje časa v naravi (pohodništvo, vožnja s kanuji ipd.). Pozimi prebivalci v velikem številu obiskujejo tekme hokejske ekipe, ki so vedno prava doživetja, četudi o hokeju ne veš prav dosti. V času noči čarovnic in božiča pa je posebno okrašen tudi zabaviščni park, ki velja za največjega v Skandinaviji, v katerem pa se pogosto odvijajo tudi različni koncerti. Göteborg je prav tako odlično izhodišče za potovanja v druga švedska mesta in sosednje države (v približno 3–4 urah se z vlakom pripelješ do Stockholma, Osla in Kopenhagna). Študentska organizacija Göta International Committee (GIC) v sodelovanju s turistično agencijo po posebnih cenah za študente organizira tudi večdnevna potovanja na Laponsko, v Sankt Peterburg, na Islandijo in druge destinacije.

Vaši mesečni stroški bodo zelo odvisni od vašega življenjskega sloga, po vsej verjetnosti pa bodo znašali min. 600€–700€. Cene hrane v trgovinah so za odtenek višje kot pri nas, v restavracijah pa so te precej višje. Med študenti je priljubljen »after-work« v različnih restavracijah, kjer imajo na voljo »all-you-can-eat« buffete. Tudi cene alkoholnih pijač in nočnega življenja so višje kot pri nas, pogosto pa je za vstop v klub potrebno biti star 22 ali več. Kljub temu se vedno najdejo študentom dostopne zabave.  

Pred odhodom:Pred odhodom podpišete Learning Agreement, priporočam tudi pridobitev evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in dodatnega zavarovanja za tujino (kljub temu da vam univerza ponuja neko osnovno zdravstveno zavarovanje). Prav tako priporočam, da seboj ne odnesete preveč švedskih kron, saj boste večinoma uporabljali bančne kartice. Ponekod namreč gotovine sploh ne sprejemajo. Prijavite se v »buddy group« sistem, ki ga oblikuje GIC, saj ta omogoča, da hitro spoznate druge mednarodne študente.

Nasveti za prve dni: GIC v prvem tednu organizira »Introduction week«, kjer pridobite vse pomembne informacije v zvezi s študijem in obštudijskimi dejavnostmi, naučite se prve in najpomembnejše švedske besede (fika), prav tako pa organizirajo družabne dogodke, kjer zagotovo spoznate nove ljudi. Zaradi spremenljivega vremena je obvezna oprema dežni plašč, saj vam dežnik ob močnem vetru ne bo prav nič pomagal.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine