Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na predavanje “KIWI X-FAKTOR: Vloga znamčenja države in zgodbičenja pri razvoju mehke moči Nove Zelandije


Izr. prof. dr. Matevž (Matt) Rašković z Univerze v Aucklandu (Nova Zelandija) bo v ponedeljek, 12. 6. 2023 ob 15.00 v veliki dvorani FDV izvedel predavanje na temo mehke moči Nove Zelandije, ki je bila leta 2021 v raziskavi o državnih znamkah uvrščena med 10 najmočnejših državnih znamk na svetu. Novozelandski izvozniki na tujih trgih namreč uspešno izkoriščajo t. i. Kiwi halo efekt, ki navdih črpa v utopičnih podobah iz časa kolonializma in domorodne pripovedovalske tradicije ”Kaupapa Kōrero”. Izr. prof. dr. Matevž (Matt) Rašković se bo v predavanju dotaknil znamčenja kot orodja v mednarodnih odnosih, turizmu in mednarodni menjavi. V predavanju bo odgovoril na naslednja vprašanja: 

1. Zakaj ima Nova Zelandija tako močno nacionalno znamko in kakšna je pri tem vloga zgodbičenja? 

2. Kaj počne novozelandska agencija za zgodbičenje in kako njeno delovanje vpliva na mehko moč države?

3, Katere dobre prakse Nove Zelandije lahko prevzamejo druge majhne države in kaj so nevarnosti ustvarjanja idealističnih predstav o državi? 

Predavanju bo sledil pogovor s častnim konzulom Nove Zelandije v Sloveniji g. Andrejem Božičem. Dogodek, ki ga organizirata Center za mednarodne odnose in Študentsko društvo za mednarodne odnose, bo potekal v angleškem jeziku
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. maj 2023 | v kategoriji: Objave, Aktualno, Novice