Skoči do osrednje vsebine

Talin, Estonija


Talin
Univerza:  Tallinn university, Tallinn, Estonija
Kdo: Miha Ilc, miha.ilc99@gmail.com
Kdaj: 2014/15, 3. letnik, celo študijsko leto

Splošen vtis

Vtis je izjemno pozitiven! Izmenjava v tujini je super izkušnja, ki bi jo priporočil vsakomur. Prav to ti namreč pomaga odpreti oči, uzreti stvari z drugega zornega kota, živeti samostojno in osebnostno zrasti, ter predvsem spoznati samega sebe.

Od spoznavanja drugačnih kultur, običajev, navad, pa do hrane, pijače in jezika – vse to pripomore k večjem spoštovanju in razumevanju različnega okolja ter ljudi okoli sebe. Še posebej v Talinu, ki je relativno mednarodno, lepo in prijetno mesto, v katerem je užitek študirati in živeti.

Študij

Univerza v Talinu je dokaj mlada, saj je bila ustanovljena šele leta 2008, ko so se skupaj združile različne manjše univerze in akademski inštituti. Kampus je moderen in sestavljen iz različnih zgradb, ki so med seboj povezane. Med drugim ima tudi telovadnico, svojo kinodvorano, tri prijetne bare, restavracijo ter prostore mednarodnega kluba za tuje študente. Sicer univerzo obiskuje okoli 10.000 študentov od tega okoli 500 tujih, ki so na izmenjavi ali tukaj redno študirajo. Oddelki ponujajo veliko predmetov v angleščini (možno je tudi študirati v ruščini), največ pa oddelek za pravo, politologijo ter film in medije – v sklopu univerze namreč deluje tudi ena izmed največjih mednarodnih šol za film in medije v Evropi.

Študijski ciklus se začne 1. septembra z jesenskim semestrom, ki je razdeljen na dva dela – med deloma je en teden izpitov in preverjanj znanja. Po koncu semestra pa sledi izpitno obdobje, ki traja en mesec. Enak princip velja tudi za pomladni semester. Veliko predmetov je možno opraviti sproti – sam v prvem semestru nisem imel niti enega izpita prav zaradi sprotnega dela. Predavanja so večinoma v popoldanskih ali večernih urah in trajajo od 2 do 4 ure. Na splošno sem moral narediti veliko seminarskih nalog, esejev in sprotnih izdelkov. Ocene se ne podajajo z lestvico od 1 do 10 ampak s črkami od A do F.  Kolektiv profesorjev je relativno mlad, sicer pa so izjemno dostopni in pripravljeni pomagati.

Univerza nudi tudi vrsto obšolskih aktivnosti. Sam sem se udeleževal treningov košarke in igranja trobente v simfoničnem orkestru univerze, ki je ravno prejel nagrado za najboljši amaterski orkester v Estoniji v letu 2014.

Nastanitev

Stanoval sem v svoji sobi v privatnem stanovanju, saj mi je študentski dom za las ušel iz rok – bil sem namreč 6. na čakalni listi. Cene za študentski dom se sicer gibljejo okoli 100€, za privatne sobe pa okoli 180–300€ na mesec, odvisno od lokacije. Imel sem srečo, saj sem za svojo sobo plačeval 205€ z že vključenimi stroški. Iskanje stanovanj oziroma urejanje zadev v zvezi s stanovanji in nepremičninami večinoma opravljajo posredniške družbe, ki prvi mesec ob najemu zahtevajo znesek enomesečne najemnine – stika z lastnikom stanovanja tako v večini primerov ni.

Življenje v mestu in prosti čas

Talin je mesto, ki deluje zelo umirjeno, kljub temu da je nekoliko večji od Ljubljane. Življenje v mestu je zelo prijetno, veliko je parkov, zelenja, javni promet (brezplačen za vse prebivalce mesta) zelo dobro deluje, trgovine so večinoma odprte do 22:00 ali 23:00 ure, tudi ob nedeljah, cene pa so primerljive s slovenskimi. V prostem času nikoli ni dolgčas, saj Talin ponuja vrsto aktivnosti – od športa, glasbenega udejstvovanja, zabave, kulture itd. Posebej očarljivo je staro srednjeveško mestno jedro, ki je polno prijetnih majhnih barov in restavracij ter klubov, kjer se odvija glavno dogajanje nočnega življenja.

Pred odhodom

Najpomembnejša stvar, na katero je treba paziti pred odhodom, je dovolj zgodno iskanje namestitve, saj je ponudba stanovanj tik pred začetkom študija občutno manjša. Pomembno si je tudi urediti kartico zdravstvenega zavarovanja.

Nasveti za prve dni

Definitivno priporočam udeležbo na aktivnostih, ki jih prireja Univerza – orientacijski teden, ter udeležbo na dogodkih, ki jih organizira ESN. To je odlična priložnost za spoznavanje Estonije ter hkrati druženje z drugimi študenti na izmenjavi. Veliko informacij o dogajanju v zvezi z izmenjavo je možno pridobiti v različnih Facebook skupinah. Koristno si je urediti ISIC ter ESN kartico, saj nudita različne ugodnosti (npr. popuste).

Vsak študent ima tudi možnost pridobiti estonsko osebno izkaznico, ki je pogoj za brezplačni javni prevoz in uporabo knjižnice. Izdelava kartice traja približno 1 mesec, zato svetujem čimprejšnji začetek postopka za izdelavo.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. februar 2015 | v kategoriji: Vtisi iz tujine