Skoči do osrednje vsebine

Splošna deklaracija človekovih pravic: Dediščina in izzivi za današnji čas


OKROGLA MIZA

Splošna deklaracija človekovih pravic: Dediščina in izzivi za današnji čas

Velika dvorana Fakultete za družbene vede, 19. april 2018, ob 15. uri

10. decembra 2018 bo minilo 70 let od sprejema resolucije št. 217 na 3. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v Parizu. Sprejeta je bila Splošna deklaracija človekovih pravic, eden najpomembnejših dokumentov 20. stoletja.

 

Splošna deklaracija človekovih pravic je prvi mednarodni dogovor o naboru človekovih pravic, podlaga za današnjo strukturo mednarodnega prava človekovih pravic ter eden najbolj prevajanih in citiranih dokumentov na svetu. Moralna avtoriteta ter humanistični in civilizacijski prispevek tega dokumenta so nesporni.

 

Izhodišča Splošne deklaracije človekovih pravic je krojila globalna izkušnja grobih, množičnih in sistematičnih kršitev človekovih pravic v desetletjih pred njenim nastankom. Ob častitljivem jubileju deklaracije smo soočeni s prelomnimi izzivi: naraščajočo neenakostjo med družbami in znotraj njih, širjenjem populizma, nacionalizmov in ksenofobije, pomenljivim obratom v avtoritarnost v nekaterih državah s pomembnim regionalnim vplivom, omejevanjem pravic v imenu varnosti, širjenjem konfliktov z regionalnimi in globalnimi posledicami, manipulacijo z informacijami, ki jih je mogoče širiti hitreje kot kadarkoli prej, in vse ožjim krogom vplivnih voditeljev, ki so pripravljeni odločno stopiti v bran človekovim pravicam.

 

Kako ti trendi vplivajo na slovensko družbo in kako se ta odziva nanje? Kako pomembno se je osredotočiti na vidik človekovih pravic ali pri obravnavi ključnih družbenih problemov vsaj ohraniti občutljivost javnosti zanje? Kakšen je odnos slovenske družbe do človeškega dostojanstva in nediskriminacije kot temeljnih vodil Splošne deklaracije človekovih pravic? Ali poznamo svoje pravice in jih znamo uveljaviti? Kakšen je lahko prispevek Slovenije v globalnem razvoju varstva in uveljavljanja človekovih pravic ter katera osnovna vprašanja ostajajo naša »domača naloga«?

 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije vas v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in Društvom za Združene narode za Slovenijo vabi k udeležbi na okrogli mizi, ki bo obravnavala predstavljena vprašanja in druge povezane izzive.

 

Uvodni nagovor bo podal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, pogovor pa bo vodila prof. dr. Petra Roter. Udeleženci okrogle mize:

  • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic,
  • dr. Neža Kogovšek Šalamon, direktorica Mirovnega inštituta,
  • dr. Svetlana Slapšak, antropologinja,
  • Branko Soban, novinar in publicist,
  • veleposlanik Vojislav Šuc, predsednik Sveta OZN za človekove pravice.

 

#SDČP70 #človekovepravice #UDHR70 #standup4humanrights
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. april 2018 | v kategoriji: Obvestilo