Skoči do osrednje vsebine

Špela Majcen


Predstavnica za odnose z javnostmi UNHCR Slovenija

Evropske študije na FDV niso navaden študijski program, ampak način življenja. Ker namreč prav to je tisto, kar se ti zgodi, ko enkrat doštudiraš in začneš delati v tvojem evropskem »fohu«. Pozabi na osemurni delovnik nekje na enem od ministrstev in se pripravi na potovanje po Evropi in svetu. In ko misliš, da si videl in dosegel že skoraj vse, se zaveš, da si najveretneje šele na začetku. Začneš uživati v medkulturnih razlikah, učiš se novih jezikov in spoznavaš navade narodov. Vseskozi rasteš.

Ko sem se vpisala na Evropske študije, sem izbrala ta program zato, ker je bil nekaj novega. Všeč mi je bil nabor predmetov, možnost izbire predmetov, večjezičnost (dva tuja jezika) in interaktivnost (majhne skupine, predstavitve in simulacije). Navdušena sem bila, da so me profesorji in asistenti aktivno podprli, ko sem se odločila, da grem za eno leto na izmenjavo v Francijo. Navdušena sem bila tudi, ko sem ugotovila, da program Evropske študije »razumejo« tudi v tujini in sem zato lahko magisterij brez težav opravljala na College of Europe v Brugeu.

Najbolj pa me je razveselilo, ko me je pot nato popeljala do staža (prakse) na Evropski komisiji in kasneje do redne zaposlitve v Evropskem parlamentu. To so bile Evropske študije v praksi. In zdaj, ko sedim na letalu za Kairo, kjer bomo z Egipčanskimi pratnerji govorili o možnostih sodelovanja z Evropsko unijo in njenimi državami članicami, vem, da sem sama aktivno udeležena v oblikovanje zunanje politike Evropske unije kot celote.

Dodiplomski študij Evropskih študij mi je nedvomno dal odličen vpogled v osnove evropskih zadev in politik, diploma pa dobro odskočno desko za nadaljevanja omenjenega študija v tujini. Pripomogel pa je tudi k temu, da sem dobila delo v Evropskem parlamentu in videla, kako institucije, politike in procesi, o katerih sem se učila, delujejo v praksi, in da lahko sedaj to znanje delim naprej ter sama aktivno sodelujem v izvajanju nabora politik EU.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. marec 2013 | v kategoriji: Ambasadorji