Skoči do osrednje vsebine

Slovenski študentje na simulaciji delovanja Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju


Tudi letos so študentje treh slovenskih univerz sodelovali na simulaciji Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju – ConSIMium 2024. Simulacije, ki je potekala 8. in 9. aprila 2024, se je udeležilo po 6 študentov iz vsake izmed 27 držav članic EU. Študentje so stopili v vloge nacionalnih strokovnjakov na ravni delovnih skupin Sveta, veleposlanikov na ravni odbora stalnih predstavnikov Sveta EU (COREPER I), ministrov na ravni Sveta EU, predsednikov držav oziroma vlad držav članic in novinarjev.

Del slovenske delegacije so bili: Anej M. Irgolič (Pravna fakulteta Univerze v Mariboru), Simon Ašič (Pravna fakulteta Nove Univerze), Domen Medvešček, Ela Brlečič, Zoja Šušteršič in Natalija Tišler (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani). Študente je spremljal nacionalni koordinator doc. dr. Jure Požgan (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani).

Študentje so razpravljali o predlogih uredb Evropske komisije glede določitve usklajenih pravil o umetni inteligenci in zahtev kibernetske varnosti za proizvode z digitalnimi elementi. Pogajanja so se v ponedeljek, 8. aprila, začela z zasedanjem Evropskega sveta, ki mu je sledila tiskovna konferenca. Nadaljevali so z zasedanjem delovnih skupin. Naslednji dan, 9. aprila, je potekalo zasedanje COREPER I in Sveta. Rezultat simulacije je bilo sprejetje obeh aktov z izpogajanimi prilagoditvami, kjer je slovenska delegacija uspela uspešno zastopati svoja stališča in dosegla zadane cilje.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 22. april 2024 | v kategoriji: Obvestilo, Novice