Skoči do osrednje vsebine

Samo Novak, M.Sc., LL.M.


Višji svetovalec v kabinetu predsednika Državnega zbora.

 

Že pred prihodom na fakulteto me je zanimalo, s kakšnimi problemi se sooča sodobna mednarodna družba in kako v svetovni politiki pravično in odgovorno uveljaviti svoj prav. Glede na to, da je začetek moje akademske poti sovpadal z 'novopečenim' članstvom Slovenije v EU, in da se mi je študij mednarodnih odnosov zdel nekoliko preširok, je program Evropskih študij zame predstavljal idealno izbiro.

Študij mi je ponudil praktično vse, kar sem iskal – od socioloških in kulturoloških pa do ekonomskih in politoloških vpogledov v delovanje EU ter držav in družb, ki jo sestavljajo. Fleksibilnost programa mi je omogočila dopolnjevanje osrednjega študijskega načrta z vsebinami, ki so me najbolj pritegnile – v mojem primeru je bilo to proučevanje mednarodnih norm, varnosti in zunanje politike. Priznati moram, da ob zaključku dodiplomskega izobraževanja nisem bil prepričan, koliko je moje znanje dejansko 'vredno', a sem odgovor dobil kmalu. Magistrski študij mednarodnih odnosov, ki sem ga vpisal na svetovno priznani Univerzi v Leidnu na Nizozemskem, sem zaključil kot najboljši študent v generaciji ter z najvišje ocenjenim magistrskim delom. V Leidnu sem dve leti kasneje končal še magistrski program iz nadaljevalnih študij mednarodnega javnega prava, pri čemer sem za svoje zaključno delo zopet pridobil oceno cum laude. Šele takrat, ko sem svoje znanje lahko postavil v takšen primerjalni mednarodni kontekst, sem se zavedel kakovosti izobrazbe, ki sem jo pridobil na FDV.

A prava vrednost tega študija se pokaže šele v praksi. Kot dolgoletni sodelavec nevladne organizacije Za in proti – Zavod za kulturo dialoga sem pridobljena vsebinska znanja uspešno kombiniral z debatno metodologijo poučevanja, kot projektni sodelavec Centra za proučevanje mednarodnih odnosov sem jih uporabljal pri raziskovalnem delu, kot pripravnik na Ministrstvu za zunanje zadeve v diplomatski praksi, deloval pa sem tudi v uredniškemu odboru znanstvene revije Leiden Journal of International Law. Trenutno zasedam mesto višjega svetovalca v kabinetu predsednika Državnega zbora, kjer pokrivam zlasti področji zunanje politike in zadev Evropske unije. Težko si predstavljam, da bi brez znanj pridobljenih na FDV svoje delo lahko opravljal uspešno. 

Evropske študije so prava izbira za vsakogar, ki se želi spoprijeti s težkimi izzivi današnje Evrope in mednarodne skupnosti širše. Program vas bo odlično pripravil bodisi na delo v najrazličnejših segmentih družbenega delovanja bodisi na podiplomsko študijsko pot doma in v tujini. Od vsakega posameznika pa bo odvisno, do kolikšne mere in na kakšen način bo to izkoristil. A poskusiti se zagotovo splača.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. februar 2013 | v kategoriji: Ambasadorji