Skoči do osrednje vsebine

Salzburg, Avstrija


Salzburg

Univerza: Universität Salzburg, Salzburg, AUT

Tip izmenjave: Socrates Erasmus

Kdo: Klemen Jelen, jelen.klemen@gmail.com

Kdaj: 2012/13, 4. letnik, zimski semester

Splošen vtis

Splošen vtis je izjemno pozitiven; majhno, lepo mesto, prijetno za bivanje.

Študij

Veliko število predmetov izmed katerih lahko izbiraš (tako dodiplomskih kot podiplomskih). Izbiraš lahko predmete iz vseh fakultet v okviru Univerze v Salzburgu. Velika prednost je znanje nemškega jezika, saj je večina predavanj v nemščini. Skoraj vsi izpiti so v zadnjih dveh tednih semestra, kar je lahko kar naporno. Večina profesorjev je precej dostopnih in ustrežljivih. Sprotnega dela je veliko na seminarjih medtem ko na klasičnih predavanjih sprotnega dela v glavnem ni. Univerza nudi tudi izjemno ugodne športne aktivnosti (sabljanja, plezanje, smučanje, plavanje, aerobika…).

Nastanitev

Stanoval sem v študentskem domu v bližini centra mesta. Dom je zelo urejen in čist. Je tudi med cenejšimi v mestu. Stroški bivanja so sicer za slovenske razmere precej visoki. Za študentsko sobo je potrebno odšteti od 240€-350€ na mesec. Sam sem bival v enoposteljni sobi s kopalnico in kuhinjo v souporabi in sem plačeval 248€, kar je precej ugodno. Svetujem še, da si sobo zagotovite čim prej, saj so cenejši domovi kar hitro zasedeni.  

Življenje v mestu in prosti čas

Salzburg je turistično mesto, kar pomeni, da ponuja veliko število aktivnosti. Veliko je restavracij, barov, vodenih ogledov različnih atrakcij ipd. Mesto je sicer precej mirno in urejeno. V samem centru mesta so cene precej visoke.

Pred odhodom

Urediš si Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, preveriš kdaj se lahko vseliš v sobo.

Nasveti za prve dni

Priporočam udeležbo na orientacijskem tednu, saj boste tam dobili nepogrešljive informacije o študiju in življenju v Salzburgu, prav tako pa boste takrat najlažje navezovali nova prijateljstva. Odsvetujem nakupovanje v središču mesta (npr. Spar). Nakupi so precej cenejši, če se zapeljete na rob mesta v Lidl ali v Hofer. Nujno se včlanite v Erasmus Salzburg skupine na Facebook-u, saj so nepogrešljiv vir informacij o študentskih zabavah in ekskurzijah. 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine