Skoči do osrednje vsebine

Rusija, Sankt Peterburg


Država: Ruska federacija

Univerza: Sanktpeterburška državna univerza

Tip izmenjave: bilateralna izmenjava (pogodbeno sodelovanje)

Ime in priimek: Žiga Jurij Urlep

Kdaj: 2016/17, poletni semester (februar 2017 – junij 2017)

Splošen vtis: Splošen vtis o izmenjavi je odličen. Z izmenjavo sem pridobil veliko tako na študijski ravni kot tudi na osebnostni. Poučevanje na univerzi je bilo na visoki ravni, domačini so bili prijazni in pripravljeni pomagati, življenje v kulturni prestolnici pa je bilo odlično.

Študij: S študijem sem zelo zadovoljen, saj sem pridobil znanja, ki bi jih težko pridobil doma. Tukaj gre predvsem za vsebine povezane z delovanjem Ruske federacije in pogled Rusov na mednarodne odnose in politiko. Predmete sem opravljal tako v angleškem kot tudi v ruskem jeziku. Pri prvih so imeli predavatelji ustrezno znanje angleščine, tako da komunikacija ni delala težav. Pri drugih sem bil edini ali pa eden izmed redkih tujcev in profesorji name niso gledali nič drugače glede zahtev in pričakovanega znanja. Hkrati so bili pripravljeni pomagati pri razjasnitvi kakršnihkoli nejasnosti. Pri predmetih, ki sem jih opravil smo imeli različne načine ocenjevanja, ki so vključevali predstavitve, oddaje esejev, debate, pisne in ustne izpite. Pri nekaterih predmetih je bilo potrebno sprotno branje večjih količin literature. Prav tako je bila pri nekaterih predmetih ponujena možnost, da se študentje odločimo koliko kreditnih točk želimo pridobiti. Za večje število kreditnih točk je bil potreben dodaten oz. poglobljen izpit ali pa dodaten esej. Pri večini predmetov smo ob koncu semestra pridobili oceno, pri nekaterih predmetih pa je bilo za oceno potrebno dodatno opravljanje izpita. Brez dodatnega izpita je bilo mogoče pridobiti manj kreditnih točk, predmet pa je bil zgolj opravljen (brez ocene).

Od študentov se pričakuje, da skozi semester obiskujejo tečaj ruščine, za katerega pridobijo tudi kreditne točke. Sam sem obiskoval skozi celotno leto tečaj pri treh različnih profesorjih s tremi različnimi vsebinami. Tako sem obiskoval tečaj ruščine s poudarkom na leksikologij, tečaj s poudarkom na etimologiji in dodatne pogovorne ure ruskega jezika na tekočem pogovornem nivoju.  Skozi celotno leto sem tako imel kar 11 ur ruščine na teden. Vsi tečaji so za tuje študente brezplačni, kar je izjemna priložnost za učenje jezika.

Glede študija bi poudaril še to, da je v Sankt Peterburgu za razliko od Fakultete za družbene vede, kjer imamo le katedro za Mednarodne odnose, Fakulteta za mednarodne odnose. Tako je nabor predmetov res izjemen. Od mednarodnega delovanja Sankt-Peterburga v kulturni sferi, do geopolitičnih vprašanj.

Nastanitev: Sanktpeterburška državna univerza ponuja ugodno nastanitev v njenih študentskih domovih (približno 80 evrov na mesec). Sam sem živel v študentskem domu oddaljenem približno uro vožnje od fakultete. Za prevoz do fakultete sem moral uporabiti vsaj avtobus in metro, kljub temu pa sem bil med tistimi študenti, ki smo bili relativno blizu svojim fakultetam. Domači študentje živijo tudi v bolj oddaljenih domovih. V študentskem domu sem živel v dvosobnem apartmaju s kuhinjo, straniščem in predsobo v dvoposteljni sobi. Po kasnejšem kratkotrajnem bivanju v slovenskem domu sem ugotovil, da je bila nastanitev v Rusiji ugodna, prostorna in udobna.

Življenje v mestu in prosti čas: Sankt-Peterburg je izjemno mesto polno zgodovine in kulture. Vsak dan se ponujajo priložnosti za ogled kulturnih prireditev, od klasične do alternativne kulture. Na vsakem koraku lahko srečamo ulične umetnike. Prav tako je veliko možnosti za športno udejstvovanje. Veliko prireditev je za študente brezplačnih. Glede na to, da v mestu, skupaj z začasnimi prebivalci, živi približno 7 milijonov ljudi, je javni promet dobro urejen. Prav tako sem se počutil zelo varno. Kljub temu, da sem večino časa na svoji izmenjavi preživel v Sankt Peterburgu in da sem si vedno, ko sem imel čas, ogledoval nove zanimivosti, mi je še vedno ostalo veliko stvari, ki si jih želim ogledati.

Pred odhodom: Ker gre za izmenjavo v državi, ki ni članica Evropske unije, je potrebno pripraviti relativno veliko dokumentov. Kljub temu to zame ni bila prevelika težava, saj sem imel pozitivne izkušnje z Vizumskim centrom v Ljubljani in prav tako z vsemi Ruskimi predstavniki. Vsem, ki se boste odločili za izmenjavo v Rusiji, svetujem pravočasno urejanje vseh potrebnih dokumentov. Prav tako predlagam redno spremljanje razpisov za štipendije, ki jih ponuja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, saj študentom pri bilateralni izmenjavi ne pripada avtomatična finančna pomoč. Pred odhodom predlagam tudi, da opravite slikanje pljuč, saj se tako izognete obisku bolnice na izmenjavi.

Nasveti za prve dni: Imam zelo pozitivne izkušnje s pomočjo vseh z ruske strani. Osnovne informacije boste pridobili v času orientacijskega tedna, ki je pomemben tudi z vidika tkanja vezi. Predlagam tudi sodelovanje v buddy in tandem programih. Pri prvem je tujemu študentu dodeljen buddy, ki pomaga pri vseh administrativnih zadevah, pri drugem pa gre za učenje jezika skozi pogovor z domačinom. Seveda sta obe možnosti dobri tudi z vidika spoznavanja novih ljudi in druženja.

V prvih nekaj tednih je potrebno dokončno urediti večino administrativnih zadev kot je na primer prijava začasnega bivanja.  Ker gre za tujo državo, ki ni članica Evropske unije, se je treba teh opravkov lotiti še posebej resno. Tuji študentje najprej pridobijo enkratni študijski vizum (že v Sloveniji), kar pomeni, da v primeru, da zapustite državo v tem obdobju, nazaj vanjo ne boste smeli vstopiti. Po približno poldrugem mesecu lahko pridobite naslednji vizum, ki omogoča večkratni izstop in vstop v Rusko federacijo.

Predlagam tudi nakup predplačniške mobilne kartice. Glede tega ne bi smelo biti težav, saj je ponudba kakovostna in ugodna.

.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine