Skoči do osrednje vsebine

Prva zaposlitev EURES - finančna podpora mladim pri iskanju prve zaposlitve


Pilotna pobuda Evropske Komisije, katere cilj je pomagati približno 5.000 mladim pri prvi zaposlitvi v drugi državi članici Evropske unije, je namenjena tako iskalcem zaposlitve kot delodajalcem.

Prva zaposlitev EURES je pilotna pobuda Evropske komisije, katere cilj je v letih 2012 in 2013 z minimalno finančno podporo pomagati približno 5.000 mladim pri prvi zaposlitvi v drugi državi članici Evropske unije.

Nosilci programa Prva zaposlitev EURES so štirje glavni partnerji iz Danske, Nemčije, Italije in Španije. Le-ti s pomočjo zavodov za zaposlovanje držav članic EU - EURES zagotavljajo mladim iskalcem zaposlitve in podjetjem, ki jih zanima delovna sila iz tujine, informacije, pomoč pri iskanju dela in zaposlovanju ter finančno podporo. Slovenski Zavod za zaposlovanje - EURES je partner z danskim nosilcem projekta Tvoja prva zaposlitev EURES.

Iskalci zaposlitve iz Slovenije, ki najdejo prvo zaposlitev v tujini, lahko zaprosijo za finančno podporo, če izpolnjujejo naslednje glavne pogoje:
- državljanstvo EU,
- starost med 18 in 30 let,
- gre za prvo zaposlitev v tujini oziroma v drugi državi članici EU,
- iskalec zaposlitve mora spremeniti državo prebivanja.

Nadomestilo za zaposlitveni razgovor za mladega mobilnega iskalca zaposlitve v drugi državi članici EU: 200 EUR za razdaljo do 500 km oziroma 300 EUR za razdaljo nad 500 km.

Nadomestilo za mladega mobilnega delavca za selitev v drugo državo članico EU znaša od 600 EUR do 1.200 EUR, odvisno od države zaposlitve.

Več informacij najdete na spletni strani ZRSZ.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 29. maj 2013 | v kategoriji: Aktualno