Skoči do osrednje vsebine

Problemsko učenje in medpredmetno povezovanje o Evropski uniji v šoli


Na Fakulteti za družbene vede so v petek, 25. oktobra 2013, v okviru projekta Problemsko učenje in medpredmetno povezovanje o Evropski uniji v šoli potekali izobraževalni seminar in delavnice za učitelje osnovnih in srednjih šol ter študentke Filozofske in Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Projekt izvaja Center za proučevanje mednarodnih odnosov Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, sofinancira pa ga Evropska komisija. Njegov temelji cilj je razviti konkretna orodja za poučevanje o EU v osnovnih in srednjih šolah, sledeč dvema temeljnima načeloma, in sicer problemsko naravnanemu učenju in medpredmetnemu poučevanju o temah, ki so povezane z Evropsko unijo.

Vsebina seminarja in delavnic se je osredotočila na metodične in praktične vidike vključevanja vsebin, povezanih z Evropsko unijo, v učne programe osnovnih in srednjih šol. Udeležence seminarja je najprej nagovorila akademska koordinatorka projekta, doc. dr. Ana Bojinović Fenko, ki je po uvodnem pozdravu predavala o problemskem načinu poučevanja o institucijah EU v medpredmetnih tematikah ali pri posameznih predmetih. Doc. dr. Boštjan Udovič pa je izvedel praktično delavnico z vajami tehnik pogajanj za uporabo v simulaciji odločanja v Svetu EU. Asist. dr. Marko Lovec, asist. mag. Jure Požgan ter doc. dr. Ana Bojinović Fenko in Staša Tkalec, so v nadaljevanju izvedli ločene delavnice za (bodoče) učitelje osnovnih in srednjih šol, v okviru katerih so udeleženci v majhnih delovnih skupinah prek razprave aktivno prispevali k oblikovanju predlogov za izvedbo predpripravljenih medpredmetnih učnih ur oziroma tematik v okviru različnih predmetov.

V okviru projekta, ki bo trajal do konca avgusta 2014, bodo v prihodnjih mesecih izvedene tudi okrogle mize na treh slovenskih srednjih šolah ter nagradni natečaj za dijake. Več o projektu si lahko preberete na spletni povezavi http://www.mednarodni-odnosi.si/cmo/problem_based_learning/index.php, kjer najdete tudi uporabna prosto dostopna gradiva.

Foto utrinki.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 28. november 2013 | v kategoriji: Obvestilo