Skoči do osrednje vsebine

Predstojnik Katedre za mednarodne odnose dr. Matjaž Nahtigal na mednarodni konferenci o prihodnosti evropsko-kitajskih trgovinskih odnosov v Šanghaju


Predstojnik Katedre za mednarodne odnose dr. Matjaž Nahtigal je pretekli teden v Šanghaju sodeloval na mednarodni konferenci o prihodnosti evropsko – kitajskih trgovinskih odnosov v času velikih sprememb. Konferenca je potekala na Univerzi Fudan ob organizaciji Centra za kitajsko – evropske odnose Univerze Fudan in šanghajskega Inštituta za evropske študije. Poglobljene razprave udeležencev so bile namenjene razpravi, kako vzpostaviti normativni okvir za bolj uravnotežen, trajnosten in vključujoč razvoj gospodarskega sodelovanja, ki ne bo spodbujal enostranskih ukrepov ali nepoštenih trgovinskih praks.  

Dr. Matjaž Nahtigal je bil tudi gost Centra za evropske študije Univerze Tongji, ki v okviru podiplomskega programa mednarodnih odnosov izvaja evropske študije. Obisk je bil namenjen predstavitvi tega programa in možnosti akademskih izmenjav, ki sicer že potekajo z več evropskimi univerzami.  

Zadnji dan obiska se je dr. Matjaž Nahtigal udeležil mednarodne konference o uresničevanju Ciljev trajnostnega razvoja globalnih mest, ki je potekal na Univerzi Tongji ob sodelovanju z OZN Habitat ter drugimi partnerskimi raziskovalnimi institucijami. Na konferenci je bila podana analiza razvoja globalnih mest v okviru Ciljev trajnostnega razvoja, in izzivi, s katerimi se spopadajo globalna mesta. Predstavljen je bil integriran šanghajski prilagojeni indeks (SAI) kot dinamični integrirani indeks za spremljanje uresničevanja trajnostnih ciljev na področjih družbe (npr. dostop do stanovanj, zdravstvenih storitev), na področju gospodarstva (npr. zaposlovanje mladih, vlaganje v razvoj), okolja (npr. kakovost zraka), upravljanja (npr. sodelovanje v družbenih dejavnostih). Prednost tega indeksa je, da je obenem prilagojen na lokalne značilnosti, po drugi strani omogoča univerzalno primerjavo trajnostnega razvoja in napredka velikih mest po svetu. 

Udeležba na konferenci in obiski na akademskih in raziskovalnih predstavljajo podlago za nadaljnjo znanstveno-raziskovalno sodelovanje. Dr. Matjaž Nahtigal se je ob priložnosti obiska srečal tudi z mag. Miro Lesjak, vodjo Konzulata Republike Slovenije v Šanghaju. Pogovor je bil namenjen izkušnjam slovenskih podjetij in podjetnikov na širšem področju Šanghaja ter Kitajske v celoti in možnosti za promocijo gospodarskih priložnosti za slovenske podjetnike, ki jih takšno gospodarsko sodelovanje ponuja.   

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 06. november 2023 | v kategoriji: Obvestilo, Predavatelji