Skoči do osrednje vsebine

Predavanje dr. RICHARDA Q. TURCSÁNYIJA


Nov mejnik: kitajska diplomacija v Srednji in Vzhodni Evropi

Predavanje dr. RICHARDA Q. TURCSÁNYIJA

 

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (RSVA) vas vljudno vabi na predavanje dr. Richarda Q. Turcsányija, ki bo potekalo

 

 

v ponedeljek, 26. marca 2018 ob 11. uri

v predavalnici FDV-08 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

(Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana).

 

 

V letu 2012 je Kitajska pričela z novim diplomatskim projektov v državah Srednje in Vzhodne Evrope – to partnerstvo je poimenovala platforma sodelovanja 16 + 1. S projektom je Kitajska postala partner, s katerim imajo omenjene države največ diplomatskih izmenjav izven Evropske unije.

 

Za Kitajsko je postala platforma sodelovanja 16 +1 projekt, ki mu nameni več energije, kot kateremu koli drugemu regionalnemu diplomatskemu projektu na svetu.

 

Predavanje bo naslovilo glavne značilnosti diplomatskih odnosov med Kitajsko in državami Srednje ter Vzhodne Evrope. Dr. Turcsány bo zagovarjal tezo, da slednje pričakujejo od Kitajske gospodarsko korist – medtem pa so kitajske ambicije usmerjene predvsem v politične cilje. To po mnenju gostujočega predavatelja tudi pojasnjuje, zakaj prvih pet let sodelovanja med Kitajsko in Srednjo ter Vzhodno Evropo ni prineslo večjih gospodarskih uspehov, po drugi strani pa je vodilo do povečane politične vidnosti Kitajske v tej regiji.

 

 

O predavatelju:

Dr. Richard Q. Turcsányi je docent na Univerzi Mendel v Brnu; direktor Inštituta za strateško politiko - STRATPOL v Bratislavi in raziskovalec na Inštitutu za mednarodne odnose v Pragi. Študijsko in raziskovalno je bival ter deloval na Univerzi v Torontu, Univerzi v Pekingu, Univerzi National Chengchi v Tajpeju ter na Evropskem inštitutu za azijske študije v Bruslju.

 

Dr. Turcsányijevo zanimanje leži v proučevanju kitajske zunanje politike, kitajske moči v mednarodnih odnosih in proučevanju odnosov med Kitajsko ter državami Srednje Evrope.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. marec 2018 | v kategoriji: Obvestilo