Praga, Češka


Država: Češka Republika

Univerza: Karlova univerza v Pragi

Tip izmenjave: Erasmus

Ime in priimek: Helena Beznec

Kdaj: 2018/2019, zimski semester

Splošen vtis: Izkušnja, ki bi jo vsekakor ponovila. Priporočamo jo vsakemu študentu MO.

Študij: Univerza ponuja pestro izbiro predmetov v angleščini. Kar je še posebej privlačno za študente MO, so strokovni predmeti o Latinski Ameriki, Afriki in Aziji, ki jih na FDV-ju mogoče ne poslušamo veliko. Pri večini predmetov imaš samo predavanja, ki pa so neka mešanica naših vaj in predavanj. Nekaj je tudi sprotnega dela, vendar manj kot smo ga navajeni. Zahtevnost izpitov je podoba kot na FDV-ju. Brez problema pa se lahko izberejo predmeti na podiplomski ravni, saj so lahko sledljivi.

Nastanitev: Odločila sem se za bivanju v študentskem domu, ki ga nudi univerza. Bivala sem v študentskem domu Hvezda, ki je slabo uro od fakultete. Nastanitev je bila v primerjavi z nepremičninami relativno poceni. Sobe so majhne, veliko ljudi si deli kopalico in kuhinjo. Težave se pojavljajo tudi pri komunikaciji z osebjem v študentskem domu, saj večina govori le češko. Če se odpravljate tja za več kot pol leta, razmislite o drugi nastanitvi.

Živjenje v mestu in prosti čas: Praga je čudovito mesto, kjer je vsak teden nekaj novega za pogledat. Tudi karta za javni prevoz je zelo poceni (13 eurov za  mesece). Mesto ima tudi dobre povezave z ostalimi mesti, tako da lahko prepotuješ celo državo v času izmenjave. Praga ima tudi dobre povezave z ostalimi državami, tako da je možno potovati po celi Evropi. Hrano sem si večinoma pripravljala doma, saj tam ni študentskih bonov in so cene obrokov precej visoke, vendar sem si včasih privoščila tudi kosilo v restavraciji.

Pred odhodom: Večino informacij glede študija dobiš v mednarodni pisarni in pri koordinatorjih. Obvezno je potrebno pregledati, da imate vso potrebno dokumentacijo sabo, da česa ne pozabite doma. 

Nasveti za prve dni: Udeležba na orientacijskem tednu je pomembna, saj tam dobiš vse pomembne informacije, predvsem kje je katera fakulteta, kako prideš do študentske in do vstopa v njihovo verzijo »Moj FDV«. Sabo je potrebno vzeti nekaj gotovine (druga valuta), vendar večinoma lahko plačuješ z kartico. Prve dni je najboljše če se uredi vse potrebno za začetek študija, nato pa se lahko začne uživanje v prelepi Pragi.

 


Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine