Praga, Češka Republika


država: Češka Republika

univerza: Karlova Univerza v Pragi

tip izmenjave: Erasmus

ime in priimek: Tamara Čakić, (cakic.tamara@gmail.com)

kdaj: 2012/13, zimski semester (oktober 2012 –februar 2013)

Splošen vtis

Splošen vtis glede izmenjave in bivanja v Pragi je več kot odličen. Res gre za zanimivo in dobrodošlo ter koristno življenjsko izkušnjo. Predvsem v smislu, da si primoran sam poskrbeti za popolnoma vse, saj 'support group' ostane v domovini. Seveda pa je izredno pomembna izkušnja tudi menjava študijskega okolja in sistema, ki ti dovoli oziroma omogoči pogled na isto snov/področje iz nekoliko drugega zornega kota in te pripravi do tega, da teme obravnavaš na drugačen način kot bi to počeli na FDV. Vsekakor mi je semester v Pragi omogočil, da sem se nekoliko bolj osredotočila na specifične teme in problematike v mednarodni politiki in tako pridobila novo znanje.

Študij

V mojem primeru sem ocene v veliki večini pridobila s pripravo predstavitev in oddajo akademskih esejev oziroma seminarskih nalog. Enega izmed predmetov smo zaključili s klasičnim (in dobro poznanim) pisnim izpitom, drugega s t. i. 'take-home exam', pri katerem gre za pisanje krajšega eseja oziroma esejskega odgovora na precej kompleksno in široko vprašanje, ki ga zastavi profesor na predavanju. Esej smo pisali doma, pri tem pa smo imeli 48 ur časa. Nasploh je bilo zahtevano tudi kar precej sprotnega branja in analiz prebranega, saj so predavanja v veliki meri nato temeljila na debati okoli prebrane literature. Obiskovanje predavanj je bilo obvezno le pri enem predmetu, vendar so tudi ostala predavanja bila zastavljena zelo zanimivo in produktivno, tako da s prisotnostjo ni bilo težav.

Nastanitev

Karlova univerza ponuja ugodno nastanitev v enem izmed njenih študentskih domov (Hostivar), ki pa je precej oddaljen tako od Fakultete za družbene vede (Jinonice) kot tudi od samega centra mesta. Ker sem sama želela resnično izkoristiti teh nekaj mesecev življenja v Pragi sem poiskala stanovanje v centru. Velika prednost Prage je njena ureditev javnega prometa, saj so na voljo metro, tramvaj (24/7) in avtobus. Pri tem je za študenta razveseljiv tudi podatek, da tri-mesečna vozovnica za vse oblike javnega prometa stane manj kot 30 €.

Življenje v mestu in prosti čas

Praga je izredno živahno in turistov polno mesto, kjer se na vsakem koraku nekaj dogaja. Osebno mi je izredno všeč tudi zaradi svoje zgodovinske arhitekturne podobe. Veliko je seveda znanih kulturno-zgodovinskih znamenitosti, vendar pa se praška čarobnost skriva v manj znanih kotičkih mesta, med številnimi 'pasaži' in ozkimi uličicami, ki (na srečo) niso opisane v potovalnih priročnikih in so na voljo za dnevna raziskovanja 'na lastno pest'. Seveda ne manjka tudi 'družabnega življenja', ogromnega števila zabav v velikih klubih (eden je urejen celo v nekdanji cerkvi), manjših barov z jazz glasbo, kot tudi gledališča in opere, kjer se splača izkoristiti ugodne študentske karte za obisk slavnih predstav.

Pred odhodom

Že pred samim odhodom koordinatorji mednarodne pisarne dobro poskrbijo za usmerjanje in izpolnjevanje vseh potrebnih dokumentov. Ob prihodu v Prago se je potrebno oglasiti v referatu, kjer vam izdelajo študentsko izkaznico, s katero se nato prek spletnega referata registrirate pri predmetih in v knjižnici, zaradi polnjenja posameznih predmetov je to modro storiti čim prej. En teden pred uradnim začetkom semestra pa je seveda organiziran orientacijski teden, kjer izveš praktično vse, kar moraš vedeti o življenju v Pragi in študiju na Karlovi Univerzi.

Nasveti za prve dni

Kot rečeno, pred začetkom semestra je orientacijski teden, ki poskrbi da se kasneje lažje znajdeš v samem mestu in študentskem življenju v Pragi. Četudi se ne udeležiš orientacijskega tedna pa je – dokler Češka ne prevzame Evra – seveda najprej modro zamenjati nekaj Evrov za Češke krone. V nekaj tednih od začetka bivanja v Pragi se je potrebno oglasiti tudi na policijski postaji (v enem od številnih e-mailov s strani koordinatorjev ti povedo, kje točno) in se tam prijaviti. Prav tako je smiselno poskrbeti za nakup predplačniške kartice za mobilni telefon (Vodafone in T-Mobile centri so zelo na gosto 'posejani' po mestu) in morda odpreti bančni račun na eni od čeških bank (provizija dviga na bankomatu (iz Slo. banke) je namreč precej visoka). Toliko glede bolj birokratskih nasvetov za prve dni, drugače pa se predvsem prepusti praškemu vrvežu in uživaj v čudovitem boemskem mestu.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine