Praga, Češka Republika


Država: Češka Republika

Univerza: Metropolitan University, Praga, Češka Republika, program mednarodni odnosi in evropske študije

Tip izmenjave: Socrates Erasmus

Kdo: Tomi Bahorić, tomi.bahoric@gmail.com

Kdaj: 2011/2012, 2. semester, 1. letnik podiplomskega študija

Splošen vtis

Splošen vtis je na najvišji možni ravni, vse je bilo super, od študija, profesorjev, predavanj in predmetov, do študentske prehrane in študentskega doma. Spoznal sem veliko novih kolegov in ne morem se spomnit niti ene negativne izkušnje iz Prage.

Študij

Všeč mi je bilo to, ker sem imel veliko profesorjev iz različnih evropskih držav in tako slišal različne vidike o določenih temah. Tako so se predmeti in ocenjevanje tudi v veliki meri spreminjali med sabo, od esejev in predstavitev do simulacij in kolokvijev oz. izpitov. Opravljal sem sledeče predmete: ameriška zunanja politika, azijsko-pacifiška politika, politična geografija in geopolitika, energetska politika ter ruski in češki jezik.

Nastanitev

Preden sem prišel v Prago, sem se preko e-maila dogovoril z zaposlenimi v študentskem domu, da so mi zagotovili sobo. Študentski dom je bil urejen, v sobi sva bila dva fanta, skupaj sva si pa delila kopalnico, stranišče in kuhinjo.

Življenje v mestu in prosti čas

Mesto je vedno hiperaktivno, vedno polno turistov, vedno nekaj dogaja. Tudi v bližnji okolici je veliko zanimivih in atraktivnih lokacij. S kolegi smo imeli dovolj prostega časa, da smo si lahko predvsem ob vikendih šli na ogled turističnih krajev po Pragi ter tudi po celotni Češki in njenih sosednjih državah. Glede žurov pa Praga ima veliko število klubov in diskotek, ki so vedno dobro obiskane.

Pred odhodom

Na poti do Prage ni več meja, a kljub temu imejte ob sebi vedno osebni dokument oz. potni list. Pred odhodom si obvezno uredite nastanitev in evropsko zdravstveno zavarovanje.

Nasveti za prve dni

Prve dni ob prihodu v Prago se splača udeležiti t. i. orientation weeka, ki ga organizira fakulteta, kjer vam povedo in podrobno opišejo vse informacije, ki jih morate vedeti o študiju in življenju v Pragi. Ko pridete v Prago se splača kupiti češko sim kartico, saj je sicer linija dokaj draga. Priporočam učenje češčine, saj razen študentov redko kdo od Čehov govori katerikoli drug jezik. Sicer se da dokaj hitro naučiti osnove češčine, saj je kot slovanski jezik dokaj podoben slovenskemu jeziku. Prve dni vprašajte katerega od čeških kolegov, če vam malo pokaže mesto, predvsem kje pri študentskem domu so najbližje trgovine, banke, restavracije, avtobusne postaje, metro, ipd. Glede hrane smo imeli blizu študentskega doma menzo, sicer smo pa jedli tudi v ostalih restavracijah, saj cene obrokov niso tako visoke. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine