Praga, Češka


država: Praga, Češka

univerza: Charles University in Prague

tip izmenjave: Socrates Erasmus

ime in priimek: Nina Mirosavljević

kdaj: 2010/11, 1. Semester, 4. letnik

Splošen vtis

Nepozabna izkušnja, vsem priporočam, da gredo na izmenjavo!

Študij

Podobno kot na FDV. Ocena je večinoma sestavljena iz več delov: pisnega izpita, seminarskih nalog, kolokvijev, drugih oblik sprotnega dela. Možnost pestre izbire predmetov v angleščini. Sama sem imela vse predmete na podiplomski ravni, a mi to ni predstavljalo kakršnekoli problem. Ekonomski predmeti se izvajajo na ekonomski fakulteti in so dokaj težki za študente brez ekonomskega predznanja (vendar se da zmeniti s profesorji, da upoštevajo 'primanjkljaj znanja' pri oceni).

Nastanitev

Bivala sem v študentskem domu za tuje študente (Kolej Hostivař), ki je dokaj oddaljen od centra, leži na obrobju Prage. V sobi sta dva študenta, imata svojo kopalnico, kuhinjo pa je skupna za celo nadstropje. V bližini so Spar, Lidl in Albert. Najemnina je takrat znašala 120€ na mesec (za študente, ki so bili celo leto na izmenjavi, pa 100€). V domu lahko spoznaš veliko tujih študentov, vendar se jih zaradi oddaljenosti od centra večina potem odseli v stanovanja.

Življenje v mestu in prosti čas

Praga je super mesto, veliko turističnih atrakcij, odlično nočno življenje. V mojem času je bila študentska karta za javni prevoz 30€ za tri mesece. Prehranjevala sem se večinoma doma, občasno pa v restavracijah, kjer imaš na voljo cenejše dnevne menije (od 4 do 7€ za kosila), vendar natakarji tujcem ponavadi ne prinesejo tega menija, tako da jih je treba opozoriti na to! Obstajajo tudi zelo poceni menze v študentskih domovih in na nekaterih fakultetah.

Pred odhodom

Vse potrebne informacije sem dobila od mednarodne pisarne in sledila njihovim navodilom.  

Nasveti za prve dni

Priporočam udeležbo na Orientation Week-u, kjer prav tako posredujejo ogromno koristnih informacij. Koristno je imeti buddy-ja, ki je v pomoč v prvih dneh. Praktično je tudi vzeti tečaj češčine (lahko že prej kot intenzivni tečaj ali pa tekom semestra), saj moje izkušnje kažejo, da velik ljudi zelo slabo govori angleško.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine