Praga, Češka


država: Praga, Češka

univerza:Karlova univerza v Pragi

tip izmenjave: Socrates Erasmus

ime in priimek: Maja Drča

kdaj: 2008/2009 – 2. (poletni) semester

Splošen vtis

Na Prago me, prav zaradi svoje študijske izmenjave, vežejo lepi spomini in gojim do mesta poseben odnos. Zaradi relativne geografske bližine ter vsega kar si Čehi in Slovenci delimo v okviru zgodovinskih dejstev, sem se v mestu počutila zelo »domače«. Zimski meseci, ki se zdijo precej sivi, sicer navidezno spremenijo podobo mesta, vendar le dokler pomlad s sabo ne prinese svojih živih barv in je posedanje v številnih parkih, sprehod čez Karlov most in obisk Hradčanov, lahko pravi balzam za dušo. V času moje izmenjave je Češka prevzela predsedovanje Evropski uniji, ameriški predsednik Obama je obiskal Prago…

Študij

Ob obilni paleti predmetov v angleškem jeziku, s svojim izborom, ki bi enakovredno nadomestili predmete na domači fakulteti, nisem imela nobenih težav. Poleg predmetov v češčini in angleščini je moč najdi tudi predmete v nemščini in francoščini. Študentom nam je bilo omogočeno obiskovati predmete tudi na preostalih fakultetah znotraj Karlove univerze. Posamezen predmet je bil vreden od 2 pa do 9 kreditnih točk, pri čemer se je povečevala tudi zahtevnost predmeta ter obseg zadolžitev. Ponekod se je ocena zaključila z oddanim esejem, drugod z izpiti oz. združitvijo obojega. Predavali so nam tako domači kot gostujoči predavatelji, vsi pa so do študentov gojili prijateljski odnos. Časovni obseg izpitnega obdobja je enak kot v Sloveniji. Na Karlovo univerzo prihajajo študentje s celega sveta, to pa je tudi ena izmed redkih priložnosti, kjer smo se lahko tuji študenti družili z domačimi, češkimi študenti.

Pred samim začetkom študija na Karlovi univerzi sem se udeležila EILC tečaja češčine na ČVUT v Praze (CzechTechnicalUniversity in Prague). Enomesečni tečaj obsega tako intenzivno učenje češčine, kot tudi spoznavanje češke kulture in navad – odšli smo na sankanje v gore, na baletno predstavo, na oglede čeških filmov, na hokejsko tekmo, v Treblinko itd.. Skupina je štela trideset tujih študentov, s katerimi smo postali dobri prijatelji in se družili skozi celoten čas poletnega semestra. Za ta tečaj oz. dodaten mesec študijske izmenjave je možno pridobiti Erasmus štipendijo, zato to priložnost vsekakor velja izkoristiti.

Nastanitev

Univerza vsakemu tujemu študentu nudi možnost bivanja v študentskem domu. V kolikor to možnost zavrneš že na začetku, kasneje ni več možno zaprositi zanjo. Največ tujih študentov se nastani v KolejHostivař, ki zaobsega osem študentskih domov, v večini od njih prebivajo tuji študenti. Vsaka soba ima dve postelji in kopalnico. Vsako nadstropje si deli majhno kuhinjo in hladilnik. Študentski kompleks nudi menzo in pa brezplačen bazen. Najemnina stane okoli 110 EUR na mesec. Celoten izgled je starinski, domovi bi bili potrebni celovite prenove, vendar ravno to domovom daje poseben čar. Veliko študentov se na začetku na vse pretege trudi izogniti temu prostoru, vendar na koncu s težkim srcem oddide stran. Prve štiri domove povezuje notranji hodnik in v skupnem medprostoru so se na travnati površini ničkolikokrat odvili pikniki in druge zabave. Slaba stran Koleja Hostivař je njegova lokacija, namreč nahaja se v Pragi 10. Na veliko srečo obstaja redna linija tramvaja, avtobusa in vlaka. Tako do centra mesta potrebuješ cca. 30 min, do Jinonic, kjer je Fakulteta za družbene vede pa cca. 40 min. V kolikor želite biti v stiku s češkimi študenti, je bolj, da najamete stanovanje nekje v mestu. Poleg Kolej Hostivař je možno bivati tudi v študentskih domovih Hvězda in Větrník (pa še mogoče kakšen), pri čemer velja, da sta ta dva geografsko bliže centru mesta, vendar slabše prometno povezana. Tam tudi stanuje več domačih, čeških, kot tujih študentov.

Življenje v mestu in prosti čas

Praga ponuja ogromno. V mestu se ves čas dogajajo kulturne, športne in druge prireditve. Bogata zgodovina je kriva, da se vsako leto že v marcu v mesto zgrnejo trume turistov ter okupirajo ozke uličice ter središče mesta. Za študente je na voljo veliko popustov (s študentsko izkaznico popusti) – npr. za operno ali baletno predstavo je moč dobiti vstopnico že za 2 EUR. Javni prevoz je odlično urejen (tramvaj, metro, avtobus, vlak) in za študente stane trimesečna karta okoli 13 EUR. Prav tako je možno dobiti okusno in cenovno ugodno hrano v vsaki restavraciji ali menzi, v času kosila/malice pa veljajo ugodnejše ponudbe. Za tuje študente je dobrodošlo tudi razgibano nočno življenje in pa pogoste Erasmus zabave, na katerih lahko spoznaš ostale študente.

Pred odhodom

Pred odhodom si je dobro zagotoviti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Prav tako si je potrebno določiti predmetnik, vendar so možne tudi naknadne spremembe. Priročno, vendar ne nujno potrebno, se je tudi včlaniti v eno izmed mnogih Facebook skupin »Erasmus v Pragi« in tako predhodno spoznati katerega izmed kasnejših znancev. Sama si nisem odprla češkega bančnega računa, zato sem si v Sloveniji uredila bančno kartico, ki mi je omogočala dvig denarja iz bankomata brez provizije.

Nasveti za prve dni

Priporočam čim več druženja in spoznavanja tujih študentov. Temu namenjen je tudi orientacijski teden, kjer vam pomagajo urediti vse birokratske zadeve, poskrbijo za druženje in spoznavanje Prage. Za lažje komuniciranje s tujimi študenti si je dobro priskrbeti češko mobilno številko.Izkoristiti velja dejstvo, da je iz Prage lahko potovati kamorkoli, tako z avtobusi kot z nizkocenovnimi letalskimi družbami, poleg tega pa še zelo ugodno.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine