Skoči do osrednje vsebine

Potopisno predavanje o Siriji: uničena kulturna dediščina


5. oktober ob 15.30, Društvo za Združene narode za Slovenijo

(Cankarjeva 1, Ljubljana, 2. nadstropje)

Sirija je skozi zgodovino predstavljala stičišče najstarejših in kulturno najbolj bogatih civilizacij, danes pa je konflikt v Siriji uničil velik del te dediščine. Državljanska vojna, ki divja že od leta 2011, in aktualno dogajanje v povezavi z Islamsko državo Iraka in Sirije (ISIS) pomenita neposredno grožnjo ne le za sirsko kulturno dediščino, temveč tudi za kulturno dediščino celotnega sveta. Sirija je dom številnih arheoloških najdišč, kulturnih spomenikov in muzejev. Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je vseh šest priznanih krajev svetovne kulturne dediščine v Siriji uvrstila na seznam ogrožene svetovne kulturne dediščine.

Potopisno predavanje bo predstavilo Sirijo, kot je nekoč bila, predavanju pa bo sledila razprava o varovanju kulturne dediščine v konfliktih, katere pomen je večkrat izpostavljen tudi v razpravah Varnostnega sveta Združenih narodov in sprejetih dokumentih.

Na razpravi bodo sodelovali:
• Maja Drča, prostovoljka Društva za Združene narode za Slovenijo, ki je Sirijo obiskala leta 2010,
• Gregor Kozovinc, pooblaščeni minister, Sektor za Afriko, Bližnji vzhod, Azijo in Oceanijo, Ministrstvo za zunanje zadeve,
• Gašper Hrastelj, namestnik generalne sekretarke, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Vljudno vabljeni!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. oktober 2015 | v kategoriji: Aktualno