Skoči do osrednje vsebine

Montreal, Kanada


država: Kanada

univerza: UdeM (Université de Montréal), Montreal, Kanada, program Mednarodni odnosi http://www.umontreal.ca/

tip izmenjave: bilateralno (pogodbena izmenjava)

ime in priimek: Jana Mahorčič, jana.mahorcic@gmail.com

kdaj: 2010/2011, 4. letnik – oba semestra

Splošen vtis

Prednost študija v Montrealu je predvsem uporaba dveh jezikov (francoščina in angleščina), boljše razumevanje delovanja regije in drugačna (neevropska) perspektiva dojemanja moči in vloge akterjev v mednarodni skupnosti.

Slabost izmenjave se kaže zlasti v visokih stroških bivanja in oddaljenosti od doma.

Študij

Način študija je podoben kot pri nas: veliko je sprotnega branja študijske literature in pisanja seminarskih nalog. Izpit je sestavljen iz dveh delov, t. i. mid-terms izpitov in končnega izpita, oba dela izpita pa temeljita na esejskem tipu. Končna ocena je sestavljena iz seštevka točk, pridobljenih na izpitu in pri seminarski nalogi. Predavanja potekajo v francoščini, tuji študenti pa imajo možnost opravljanja izpita v angleškem ali francoskem jeziku.

Nastanitev

Možnosti za nastanitev je več (kampus, stanovanje). Oboje je v redu, vendar pa je sobo v študentskem domu možno najeti preko spleta že pred prihodom, stanovanje pa je bolj priporočljivo poiskati po prihodu v Montreal. Sama sem stanovala v kampusu, saj sem želela imeti urejeno nastanitev že pred prihodom. Študentski dom je od fakultete oddaljen približno 15 minut peš.

Vsaka fakulteta ima svojo restavracijo ali manjši snack bar, kjer je hrana cenejša kot v restavracijah izven kampusa. Kosilo si lahko pripraviš tudi sam doma in ga prineseš s seboj na fakulteto, kar počne velika večina študentov.

Življenje v mestu in prosti čas

Center mesta je precej oddaljen od kampusa, vendar je lahko dostopen z javnimi prevozi (avtobus, metro), prav tako je mogoče najeti mestno kolo.

Prosti čas je mogoče izkoristiti za izlete in potovanja. Mesto omogoča številne športne aktivnosti in zabavo. Živahen mestni utrip in pestrost različnih kultur ponujata številne športne in kulturne aktivnosti za vsak okus in žep. Približno uro ven iz mesta so smučišča, zanimiva sta zlasti staro mestno jedro s pristaniščem in novejši del mesta (downtown).

Pred odhodom

Poleg študijskega sporazuma, je pred odhodom potrebno urediti vizo, če študijska izmenjava traja več kot 6 mesecev. Vizo se uredi na Veleposlaništvu Kanade na Dunaju (po pošti ali osebno). Zdravstvenega zavarovanja ni potrebno urediti doma, saj dodatno zavarovanje skleneš na UdeM-u.

Nasveti za prve dni:

Študentske sobe, razen s pohištvom, niso opremljene, zato je večino stvari potrebno kupiti, možno si jih jeizposoditi v študentskem domu (enkrat letno jeseni poteka bazar, kjer študenti lahko dobijo stvari, ki jih potrebujejo). Smiselno je kupiti sim kartico kanadskih mobilnih operaterjev (npr. Fido).

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine