Skoči do osrednje vsebine

Milica Kotur


Asistentka poslanke v Evropskem parlamentu

Spominjam se, kako navdušena sem bila, ko sem izvedela, da bo začenši s študijskim letom 2005/2006 FDV začel izvajati program Evropske študije – družboslovni vidiki. Za tiste, ki smo od majhnega hrepeneli po delu v diplomaciji, se je program EŠ zdela odlična izbira: korak naprej od mednarodnih odnosov, bolj osredotočen in bolj jasno usmerjen program. V mojem primeru – primeru tuje študentke, ki prihaja iz države, ki ni članica EU – se je izbira programa EŠ zdela še toliko primernejša, pridobljeno znanje pa obetaven 'kapital', s katerim bom svoji državi pomagala na poti evropskih integracij.

Dobra tri leta po končanem dodiplomskem študiju lahko ponosno rečem, da so bila moja pričakovanja izpolnjena, izbira programa EŠ pa odločitev na mestu. Raznolike vsebine, ki se dotikajo vseh aspektov evropskih integracij, so iz nas, EŠ-jevcev, naredili samozavestne in kritične poznavalce EU ter dobro kvalificirane kadre za delo tako v institucijah EU, kot tudi v drugih mednarodnih organizacijah; umeščenost 'evropske zgodbe' v mednarodno okolje pa je zlasti tistim, ki še vedno prisegamo in delujemo v okolju tradicionalne diplomacije, omogočila jasno videnje širše slike. Vsebinsko zasnovo in način izvajanja programa EŠ sem začela še toliko bolj ceniti po opravljenem magistrskem programu na belgijskem College of Europe, znanem po izredno dobrih programih in intenzivnem študiju. Po opravljenem podiplomskem študiju s področja 'EU International Relations and Diplomacy' si upam trditi, da mi je EŠ dal kakovostno osnovo, številni pogovori s sošolci iz različnih koncev sveta o programu 'Evropske študije' v njihovih državah pa so me prepričali, da je EŠ na FDV-ju enakovreden tekmec v boju za znanje z ostalimi programi evropskih študij.

Za konec še to: Einstein je nekoč dejal, da je domišljija pomembnejša od znanja, saj nas zgolj domišljija lahko pripelje do novih ugotovitev in znanj. Na podlagi lastne izkušnje vam povem, da bo EŠ poskrbel za to, da pridobite znanje, FDV okolje pa bo omogočilo plodna tla za razvoj vaše domišljije in uresničitev vaše vizije.  
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. februar 2013 | v kategoriji: Ambasadorji