Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna štipendija nemškega zveznega parlamenta 2024


Spoštovani,

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001.

Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldt univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 1. marca 2025 in končal 31. julija 2025. Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz približno 50 držav.

Udeleženke/ci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 700 evrov ter nastanitev. Dodatno bodo kriti stroški za študentsko zdravstveno zavaro- vanje v primeru nezgode in za zavarovanje odgovornosti. Povrnjeni bodo tudi stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina.

Prešernova 27, 1000 Ljubljana, Tel.: ++386-1-4790300/12, Fax: ++386-1-4250899,
E-Mail: l-vz1@laib.auswaertiges-amt.de und info@laibach.auswaertiges-amt.de, Homepage: www.ljubljana.diplo.de

Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta www.bundestag.de/ips lahko interesenti med regionalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike kakor tudi druge informacije.

Zadnji rok za prijavo je 31. julij 2024. Iz Republike Slovenije se lahko – kot v preteklosti – programa udeležijo trije štipendisti.

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško komisijo so predvideni jeseni 2024.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. junij 2024 | v kategoriji: Aktualno, Možnosti za delo in študij, Novice