Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna parlamentarna štipendija nemškega zveznega parlamenta 2022


Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Študentje tako dobijo priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001. 

Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldt univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 01. marca 2023 in končal 31. julija 2023. Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz 44 držav. 

Udeleženke/ci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 500 evrov ter nastanitev. Dodatno bodo kriti stroški za študentsko zdravstveno zavarovanje v primeru nezgode in za zavarovanje odgovornosti. Povrnjeni bodo tudi stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina. 

Na spletni strani Nemškega zveznega parlamenta www.bundestag.de/ips lahko interesenti med regio-nalno specifičnimi informacijami v zvezi z IPS najdejo obrazce za prijavo in osebnostne vprašalnike kakor tudi druge informacije. 

Zadnji rok za prijavo je 31. julij 2022. Iz Republike Slovenije se lahko – kot v preteklosti – programa udeležijo trije štipendisti. 

Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško komisijo so predvideni jeseni 2022. 
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. maj 2022 | v kategoriji: Aktualno