Marburg, Nemčija


država: Nemčija

univerza: Philipps Universität Marburg

tip izmenjave: enoletna Erasmus izmenjava

ime in priimek: Mihaela Rozman, mihaela.rozman8@gmail.com

kdaj: 3. letnik, 2009/10

Splošen vtis

Študij na univerzi v Marburgu je odlična priložnost za spoznavanje kontrasta med načinom študija v Nemčiji in Sloveniji. Pri študiju v Marburgu sem dobila priložnost obravnave tem iz problematike mednarodnih odnosov, s poudarkom na regijski perspektivi. Zaradi dinamike študijskega reda, je mogoče poglobljeno raziskovanje. Treba je biti pripravljen na odlično interakcijo med študenti in predavatelji, pri čemer ni pomemben jezik (ali nemščina ali angleščina) temveč vsebina.

Študij

Na izmenjavi je mogoča izbira predmetov tako iz dodiplomskega kot podiplomskega študija. Sama sem večino predmetov izbrala na podiplomskem študiju, tako zaradi študijskega sporazuma kot zaradi svojih interesov. Pri predmetih iz podiplomskega študija večina obveznosti temelji na sprotnem prebiranju literature ter predstavitvi teme seminarske naloge, s katero pridobiš oceno. Seminarske naloge se oddajajo šele po predstavitvah oziroma do konca semestra. S tem je omogočeno poglobljeno raziskovalno delo tako med časom predavanj, kot v 2 mesecih izpitnega obdobja.

Prednost predstavljajo tudi različni inštituti, ki se ukvarjajo z določenim poljem znanstvenega raziskovanja oziroma pri nas bi jih prevedli v ''fakultete''. Izpostavila bi inštitut za urejevanje konfliktov in inštitut za bližnjevzhodne študije, ki ponujata tako regijsko, kot interdisciplinarno povezovanje tem iz ekonomije, prava, psihologije in mednarodnih odnosov. 

Omeniti moram tudi Univerzitetni center za tuje jezike, ki ponuja jezikovne tečaja, s katerimi lahko pridobite kreditne točke, ali opravite certifikat, po izjemno ugodnih cenah (primer 80 urni tečaj ruščine 40 eur).

Nastanitev

Ob prijavi je mogoča rezervacija bivanja v študentskem domu. Večina sob v njih je enoposteljnih-samskih, zato tovrstno nastanitev priporočam. Cene se gibljejo okoli 180€ pri čemer pa je dostop do interneta prepuščen iznajdljivosti stanovalcem (deljenje Wifi-ja). Sama sem si uredila naročnino na O2, in s tem dobila ruter-za svoj dostop do interneta. Opozorila bi na stroške kavcije za študentski dom, ki je cena enomesečne stanarine.

Življenje v mestu in prosti čas

V centru mesta se čez dan študentski živelj zadržuje v študentski menzi, ki ponuja raznovrstno prehrano za sprejemljive cene (določeni meniji ceno študentskega bona v Ljubljani). Prav tako je točka zbirališča univerzitetna knjižnica z odpiralnimi časi vse od 7ure zjutraj do 12 ponoči.

Mesto ponuja nočne klube za različne okuse, prav tako so priljubljeni bari (Kneipen), ki ponujajo 100 vrst različni nemških piv. Z vlakom (mesečna vozovnica vključena v ceno vpisnine) je mogoče v pol ure priti do Frankfurta, ki ni samo finančna prestolnica Evrope.

Pred odhodom

Pridobiti kartico evropskega zavarovanja, in predlagam tudi Coris zavarovanje za tujino.

Priporočam udeležitev nemškega jezikovnega tečaja za erasmus študente (tako zaradi jezika kot zaradi spoznavanja drugih študentov, ki so prišli na izmenjavo).

nasveti za prve dni:

V kolikor se odločiš za Erasmus nemški jezikovni tečaj, imaš že v prvem mesecu veliko priložnosti in časa za spoznavanje novih obrazov in Erasmus sošolcev.

Orientacijski teden je druga takšna priložnost, kjer ti študentski tutor v skupini Ersmus študentov, omogoči pomoč pri urejevanju administrativnih zadev. V ta teden je vključeno tudi organizirano druženje, mednarodni večeri ipd. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine