Skoči do osrednje vsebine

Mannheim, Nemčija


Država: Nemčija

Univerza: Univerza v Mannheimu (Universität Mannheim)

Tip izmenjave: Erasmus

Ime in priimek: Martina Furlan 

Kdaj: 2018/2019, zimski semester

Mannheim je srednje veliko mesto z 300.000 prebivalci, ki leži v jugozahodnem delu Nemčije, 85 km južno od Frankfurta ob Majni. Mesto je nekoliko večje od Ljubljane, je pomembno z vidika gospodarstva in je izrazito študentsko mesto. Sloves mannheimške univerze temelji na dejstvu, da jo vsako leto uvrščajo med najboljše univerze za študij političnih ved in ekonomije v državi.

Podobno kot v Ljubljani, je tudi v Mannheimu vse na dosegu roke. Fakultete in knjižnice so v samem centru, ki je odlično povezan z okolico mesta, kjer se nahaja večina študentskih domov.

Študij

Čeprav programa Mednarodnih odnosov ni, si lahko študenti, ki imajo tako interdisciplinarni študij, izbirajo predmete tako na fakulteti za politične vede kot na pravni fakulteti. Izbira predmetov je mogoča tako iz dodiplomskega kot podiplomskega študija, velika večina predavanj je v angleščini. Profesorji zahtevajo precej samostojnega dela, saj večina obveznosti temelji na sprotnem prebiranju literature ter pripravi seminarske naloge. Čeprav to ne velja za vse predmete, zna biti pisanje seminarske naloge kar zahtevno delo, saj je na tamkajšnji univerzni poudarek na kvantitativni analizi, ki terja solidno predznanje iz statistike. So pa asistenti vedno pripravljeni pomagati in posebno študentom na izmenjavi marsikdaj olajšajo delo. Čeprav sprva ni bilo enostavno, sem se s pisanjem seminarskih nalog zelo poglobila v raziskovalno delo in s tem veliko odnesla od predmetov.

Nastanitev

Univerza priskrbi sobo v  študentskem domu samo tistim študentom, ki ostanejo eno leto. Cene za najem privatne sobe v Mannheimu se gibljejo od 300 do 400 evrov na mesec, pri čemer svetujem, da se iskanja lotite pravočasno, saj je veliko povpraševanja. Najbolje je iskanje po spletni strani wg-gesuch.de.

Življenje v mestu in prosti čas

Če želite bolje spoznati nemške sovrstnike in biti osveščeni z aktualnimi debatami med mladino izven akademskih sten, priporočam, da se udeležite raznih obštudijskih aktivnosti, ki jih organizirajo študentski klubi. Vsaka študijska smer ima svoj klub, kjer se debatira o najrazličnjših temah, od gospodarstva, mednarodne politike, do varstva okolja. Univerza pa nudi možnost brezplačnega športnega udejstvovanja, kar sem sama zelo cenila, saj sem lahko izbirala med množico najrazličnejših športnih aktivnosti, od odbojke, nogometa, do badmingtona in plezanja. Omembe vredno je tudi pestro nočno življenje, pri čemer toplo priporočam obisk mestnega predela Jungbusch, kjer študenti zahajajo v pube in klube. Če vam ni všeč elektronska glasba, si stanovanja raje ne izbirajte v Jungbuschstrasse.

Kulturna ponudba v Mannheimu ni tako bogata kot drugje, saj mesto pretežno zaznamuje gospodarski svet bolj kot kulturni. Če se te suhoparnosti naveličate, se v bližini Mannheima nahaja znamenito zgodovinsko mesto Heidelberg, ki iz tega vidika nudi marsikaj več.

Pred odhodom

Vse pomembne informacije posreduje mednarodna pisarna Univerze v Mannheimu preko elektronske pošte. Pred odhodom dodeli Univerza tudi študenta tutorja, ki vam bo pomagal pri urejanju administrativnih zadev.

Nasveti za prve dni.

Avgusta poteka na univerzi nemški jezikovni tečaj, ki nudi priložnost za spoznavanje Erasmus sošolcev. Nemški tečaji se nadaljujejo cel semester, opravljanje izpita iz nemščine pa omogoča tudi pridobitev kreditnih točk.

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine