Skoči do osrednje vsebine

Malta


Država: Malta

Univerza: University of Malta, Faculty of Arts

Tip izmenjave: Erasmus

Ime in priimek: Iga Jurkota Rebrović

Kdaj: januar-julij 2017

Splošen vtis: Izmenjava na Malti je bila zelo lepa in koristna izkušnja tako s študijskega kot z osebnega vidika.Študijski programi so zelo zanimivi, izkušnja na kampusu Univerze je pa nepozabna.

Študij: Študijski proces je nekoliko drugačen kot v Ljubljani. Razredi so manjši in je zato komunikacija med študenti in profesorji bolj intenzivna. Večina profesorjev se je prilagodila našim interesom in smo se na predavanjih bolj podrobno ukvarjali s tem, kar nas je zanimalo. Klasični izpiti so na Malti redkost, predmeti se večinoma opravljajo s pisanjem esejev in seminarskih nalog. Predavanja potekajo v angleščini, le včasih kak profesor pove kakšno besedo v malteščini, vendar ga lahko opozorite in prevede. Predavanja so bila zanimiva, veliko zunanjih predavateljev in študijskih izletov (v sklopu enega predmeta smo imeli priložnost obiskati organizacijo MOAS - Migrant Offshore Aid Station, kjer so nam tudi ponudili možnost opravljanja študijske prakse). Zelo dobro povežejo prakso s teorijo, tako da se tudi študentje z veseljem učijo.

Nastanitev: Univerza ponuja možnost namestitve v študentskem domu, ki je precej drag. Obstajajo različne Facebook skupine, kjer ljudje objavljajo prosta stanovanja, ki imajo približno enake cene kot študentski domovi. Glede na velikost Malte in pogoste probleme s prevozi, svetujem nastanitev v bližini univerze, saj so javni prevozi zelo počasni in neorganizirani.

Življenje v mestu in prosti čas: Malta je prekrasen otok, z zelo lepo naravo. Svetujem kampiranja (na Malti je povsem legalno kampirati na divje), odhode na plaže in raziskovanje otoka z avtom (ki se ga lahko najame za zelo ugodno ceno). Prav tako na Malto leti veliko nizkocenovcev zato svetujem tudi potovanje po Evropi (vsaj na Sicilijo, ki je zelo blizu).

Pred odhodom: Obvezno podpisati learning agreement, saj brez tega komplicirajo v mednarodni pisarni na Malti. Sicer ima njihova mednarodna pisarna uradne ure, vendar je v času, ko sem bila tam, velikokrat bila zaprta in je zato bolje nujne stvari urediti v Ljubljani. Ne pozabite kreme za sončenje, saj na Malti lahko pričakujete poletno vreme že marca.

Nasveti za prve dni: Predlagam intenzivno iskanje stanovanja, ki sem ga tudi sama na ta način dobila. Ne svetujem iskanja že v Ljubljani, saj se je v živo lažje dogovoriti glede cene. Prav tako pa prvih nekaj noči v hostlu lahko izkoristite za spoznavanje novih prijateljev.

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine