Madrid, Španija


država: Španija, Madrid

Univerza: Universidad Complutense de Madrid

Tip izmenjave: Socrates Erasmus

Kdo: Žiga Glavan, ziga.glavan@gmail.com

Kdaj:  2011/12, 1. in 2. semester, 3. letnik

Splošen vtis

Izmenjava v Madridu je bila čudovita izkušnja tako iz študijskega, družabnega in čisto osebnostnega vidika. Je pravo mesto za vsakogar, ki si želi preživeti semester ali dva v velikem mestu, ki živi na polno, hkrati pa se ljudje v njem še niso odrekli popoldanski siesti.

Študij

Študijski proces je dokaj podoben kot pri nas, morda je nekoliko manj sprotnega dela. Pri študiju mednarodnih odnosov so nekoliko manj osredotočeni na teoretski del, zasnovan je bolj praktično oz. problemsko, predvsem iz španske perspektive. Učni jezik je izključno španščina, tudi na izpitih.

Nastanitev

V Madridu večina študentov živi v stanovanjih, saj so kampusi izjemno dragi in hkrati oddaljeni od središča mesta. Sam sem živel v stanovanju v centru mesta z drugimi tujimi študenti. Cena je v primerjavi z Ljubljano precej višja in tudi sobe so dokaj majhne. Povpraševanje po najemniških stanovanjih je veliko, zato svetujem vsakomur, da se pred odhodom vsaj okvirno pozanima o nastanitvi.

Življenje v mestu in prosti čas

Madrid je veliko mesto z raznovrstnimi predeli, ki pa so vsi nagneteni skupaj in se čudovito dopolnjujejo med seboj. Okvirno ga je mogoče spoznati in se znajti v njem v zelo kratkem času, hkrati pa nikoli ne prenehaš odkrivati novih stvari. Vreme je večino leta prijetno, tako da se ljudje veliko družijo po parkih, barih, trgih, ipd. Madrid ponuja tudi zavidljivo število kakovostnih svetovno znanih muzejev ter drugih kulturnih in športnih aktivnosti. Tudi letalske povezave z drugimi mesti po Španiji so dobre in ugodne in omogočajo prijetne izlete ob podaljšanih vikendih.

Nasveti za prve dni

Za prve dni svetujem intenzivno iskanje stanovanja, potem pa še bolj intenzivno zabavanje in spoznavanje novih prijateljev. Univerza je glede pomoči tujim študentom dobro organizirana, zaposleni v mednarodni pisarni so pripravljeni pomagati in so bili (v mojem primeru) zelo prijazni. Sam bančnega računa nisem odpiral, ugoden mobilni operater pa je Yoigo.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine