Lüneburg, Nemčija


država: Nemčija

Univerza: Leuphana Universität, Lüneburg - Nemčija, program mednarodni odnosi

Tip izmenjave: Socrates Erasmus

Kdo: Žiga Valič, ziga.valic@gmail.com

Kdaj: 2009/2010, celotno študijsko leto, 4. letnik

Splošen vtis

Lüneburg ni Amsterdam ali Madrid, niti Pariz. Najbrž ob omembi Lüneburga pomislite na majhno nemško mesto sredi ničesar… A se motite! :)

Za nemške razmere gre resda za majhno mesto s 73.000 prebivalci, ki leži na severu Nemčije, 60 kilometrov jugovzhodno od Hamburga. A tamkajšnje življenje nikakor ni dolgočasno, ravno nasprotno, Lüneburg je izrazito študentsko mesto. Univerza je organizirana po vzoru ameriških univerz, dobrodošli pa so tudi študenti, ki ne znajo nemško, saj je na voljo velika izbira predavanj v angleščini. Strah glede neznanja nemškega jezika je torej odveč!

Osebno mi je enoletna izmenjava na univerzi Leuphana spremenili življenje v vseh pogledih. Poleg tega, da sem prvič občutil kako je samostojno živeti v tujini, sem stkal številna prijateljstva z vrstniki iz vseh kontinentov in izpopolnil znanje nemščine. Obenem sem imel priložnost sodelovati z odličnimi profesorji, kar mi je posledično omogočilo tudi nadaljevanje podiplomskega študija v Franciji.

Izmenjavo v Lüneburgu (in tudi povsod drugje) priporočam iz vsega srca, saj se boste domov vrnili polni novih spoznanj in izkušenj, ki vam bodo zagotovo pomagale v nadaljevanju študija in kasneje tudi med poklicno kariero.

Študij

Profesorji pred vsakim predavanjem preko e-pošte oziroma spletnega referata pošljejo literaturo, ki jo je potrebno prebrati pred predavanjem. Slednje je zelo interaktivno, profesorji s študenti na zelo odprt in dinamičen način izmenjujejo mnenja in razvijajo kritično razpravo, ki pa mora biti vedno podprta z argumenti.

Izpite se ponavadi opravlja s pisanjem seminarskih nalog oziroma z ustnimi predstavitvami.

Nastanitev

Nastanitev je najbolje poiskati preko univerze, ki vsem Erasmus študentom (če želijo) priskrbi sobo. Toplo priporočam študentski dom,  kjer si stanovanje ponavadi delite z nemškimi študenti in tako spoznate pravo študentsko življenje in obenem izboljšate znanje nemščine.

Življenje v mestu in prosti čas

Lüneburg za Madridom zaseda drugo mesto na svetu po številu barov na prebivalca, tako da je pestro nočno življenje zagotovljeno. Če vam to ne bo zadostovalo, se z vlakom lahko odpravite v Hamburg, kjer zabave zagotovo ne bo primanjkovalo.

Priporočam, da se udeležite vseh izletov, ki jih preko univerze organizira študentska organizacija LASSI Lüneburg.

Pred odhodom

Vse pomembne informacije vam bo mednarodna pisarna univerze Leuphana poslala preko e-pošte. Prijazno vam bodo odgovorili tudi na morebitna dodatna vprašanja.

Na svoji enoti ZZZS ne pozabite naročiti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja.

Nasveti za prve dni

Obvezno se udeležite t.i. “Orientierungsprogramm”, ki se začne en mesec pred pričetkom predavanj na univerzi. V bistvu gre za intenzivni tečaj nemščine s številnimi dodatnimi aktivnostmi, ki vas bo pripravil na študij na Leuphani in kjer boste spoznali ostale Erasmus študente – obilo zabave torej!

Več informacij

Administrativne obveznosti vam bodo pomagali izpolniti na univerzi, kjer vam bodo na začetku dodelili tudi t. i. “buddy-ja”, ki vas bo sprejel ob prihodu v Lüneburg in vam pomagal v prvih dneh.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine