Skoči do osrednje vsebine

Litva, Kaunas


Država: Litva

Univerza: Vytautas Magnus University

Smer: Mednarodni odnosi

Tip izmenjave: Polletna Erasmus+ izmenjava

Ime in priimek: Maša Mikić

Kdaj: zimski semester četrtega letnik, 2018/19

Splošen vtis

Kaunas je drugo največje mesto v Litvi, ki šteje približno 300.000 prebivalcev. Ob prihodu, so nam predstavniki Univerze povedali, da naj bi v Kaunasu vsak tretji prebivalec bil tuj študent. Ravno zaradi tega je Kaunas veliko več, kot samo majhno mestece na severnem delu Evrope.

Kaunas združuje kulturo baltskih držav, zahodne evrope in delčke kulture bivših sovjetskih republik. Zato mesto ni nikoli dolgočasno.

Angleščina je pogost jezik, ki ga lahko slišite na ulicah in med mladimi, medtem ko je v nakupovalnih centrih, trafikah in drugih storitvah redek. Ruščina je še zmeraj jezik sporazumevanja s starejšimi, ki niso bili aktivno deležni učenja angleščine in hitre globalizacije.

Ob prihodu domov, sem lahko o svoji izkušnji, v grobem, lahko povedala le, da je bilo zelo mrzlo. 11. november je bil zadnji dan, ko sem v tem čudovitem mestecu videla sonce. To pomanjkanje svetlobe vpliva na vse erasmus študente, in tudi meni se je poznalo na razpoloženju. Zaradi hitrega sončnega zahoda (okrog 15:15 ure), smo hitro opustili popoldanske aktivnosti, kot so bili zastonj športna udejstvovanja in ta spremenili v pozna skupna kosila pri prijateljih doma.

Kaunas me je spremenil v veliko pogledih. Spoznavanje novih ljudi, kultur in doživljanje toliko različnih stvari hkrati je izjemno. Potovanja, ki so jih za nas organizirali predstavniki univerze in študentska društva, druženja, ki so se spremenila v resnična prijateljstva in osebna rast, ki je rdeča nit vsake izmenjave, je izkušnjo Erasmus+ programa spremenila v najboljše štiri mesece mojega življenja.

Študij

Študij na univerzi je zame potekal precej “neerasmovsko”. Vpisana sem bila na predmete, ki so jih imeli študenti magistrskega programa, čeprav sama obiskujem četrti letnik dodiplomskega programa. Kolegi so prihajali iz različnih koncev sveta, zato je bila vsaka razredna diskusija obogatena s pogledi različnih kultur, narodnosti in osebnosti. Vsak predmet je zahteval aktivno udeležbo in oddajo seminarskih nalog, esejev in raziskovalnih nalog.

Program mednarodnih odnosov na fakulteti je obogaten z gostujočimi profesorji. Njihov način učenja sestoji iz člankov profesorjev in lastnih zapiskov iz predavanj. Malo kateri predmet je zahteval oziroma ponudil skripto/knjigo, po kateri se študenti učijo za izpit.

Študij nasploh je po zahtevnosti podoben naši Fakulteti, čeprav se ta odraža  na drugačen način. Pred predavanjem vsakega gostujočega profesorja smo temo morali sami preučiti in oblikovati dva do tri vsebinska vprašanja, ki jih je profesor na koncu tudi ocenil.

Nastanitev

Živela sem v stanovanju v centru Kaunasa. V stanovanju smo bili štirje tuji študenti, dve študentki Erasmus+ programa in dva študenta rednega magistrskega programa. Moji cimri so tako postali moja druga družina. Skupaj smo preživeli večino dni, skupaj potovali in uživali.

Sicer sem bila prijavljena v študentski dom, vendar mi ga niso dodelili zaradi prevelike količine tujih rednih študentov (veliko jih prihaja na reden študij iz bivših sovjetskih republik). Študentski dom je lociran v centru Kaunasa (le par korakov od mojega stanovanja). Je modern, prostoren in prijeten za življenje. Moji prijatelji, ki so tam stanovali so študentski dom hvalili in bili z njim zadovoljni.

Življenje v mestu in prosti čas

Nočno življenje je pestro in ponuja zabavo za vsakogar. Od jazz barov, do tehno klubov ter privatnih elitnih zabav, Kaunas resnično ponuja vse.

V prostem času sem do oktobra obiskovala brezplačne športne delavnice v prostorih univerze. Potem pa seveda savne in kopališča, ki jih je resnično na pretek po ugodnih cenah. Kot že omenjeno, sem vikende pretežno preživela v okoliških državah. Študentsko društvo ESN Kaunas ponuja izlete v Belorusijo, Rusijo, Latvijo, Estonijo, Finsko, Dansko, Švedsko, Norveško in tudi na Lapland, ker veliko študentov prvič vidi polarni sij.

Pred odhodom

Pred odhodom je dobro, zraven nujnih stvari, kot so kartica zdravstvenega zavarovanja, urejanje domovanja, podpisa učnega sporazuma ipd., tudi nekaj vedeti o kulturi države v katero se odpravljate.

Litvanci pravijo, da je košarka za njih druga religija. Njihovo ljubezen do nje pa lahko izkusite samo na tekmah, ki vam jih toplo priporočam. Pomembna je tudi prehrana, saj litvanci ne ponujajo vsega, česar smo navajeni v Sloveniji. Nujno s seboj prinesite kavo! :)

Nasveti za prve dni

Že takoj prvi dan smo imeli ogled mesta, kjer se vsi med seboj spoznajo. Zapomnite si, da je večina študentov tam samih in da si vsi želimo istega - dobre izmenjave in dobrih prijateljev. Brez sramu.

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine