Lille, Francija


LILLE

Univerza: Institut d'études politiques de Lille, Lille, Francija

Tip izmenjave: Socrates Erasmus

Kdo: Primož Šturm, sturm.pri@gmail.com

Kdaj: 2012/2013, 3. letnik, celo študijsko leto

Splošen vtis:

Študij v tujini je zagotovo super in nepozabna življenjska izkušnja, ki jo priporočam vsakomur. Poleg tega, da srečaš ogromno novih ljudi, ki prihajajo z vseh koncev sveta, z njimi žuraš in potuješ, je veliko bolj pomembo dejstvo, da bolje spoznaš samega sebe, se soočiš z izzivi, s katerimi se doma morda ne bi, in s tem postaneš bolj zrel in neodvisen.

Študij:

IEP Lille ponuja veliko število predmetov, katerih vsebina je zelo raznovrstna in sega vse od geopolitike Kavkaza in Centralne Azije, kitajskega sistema socialnega zavarovanja do trgovinske in zunanje politike ZDA. Zelo všeč so mi bila predavanja gostujočih predavateljev, ki prihajajo iz različnih univerz (Nottingham Trent University, Katholieke Universiteit Leuven, Chinese Foreign Affairs University, Peking...). Predmeti so obsegali zgolj 18 ur predavanj, kar pomeni, da je bilo precej dela potrebno opraviti doma. Sprotno delo je tako največkrat vključevalo branje literature in pisanje analiz ter komentarjev. Način ocenjevanja je podoben našemu, v večini primerov se oceno pridobi s sodelovanjem pri predavanjih, pisanjem bodisi seminarske naloge ali pa drugih pisnih izdelkov in predstavitvijo le-teh, ponekod pa z izpitom. Zelo pozitvno se mi je zdelo, da so profesorji od nas zahtevali kritično razmišljanje in ne le 'piflanje' predpisane snovi, fakulteta pa je velikokrat organizirala razne okrogle mize, debate in konference.

Nastanitev:

Ker se pred odhodom nisem prijavil za enega od študentskih domov (teh je precej), sem pri iskanju nastanitvije imel nekaj težav, povpraševanje po najemu stanovanj je v Lillu namreč precejšnje. Kljub temu se je splačalo nekoliko počakati, saj sem na koncu dobil sobo za samo 250 na mesec v stanovanju s super cimri, eden od njih je bil Francoz, drugi je bil iz Azerbajdžana, tretji pa iz Benina. V povprečju segajo cene najema nekje od 300 € pa tja do 550€ (odvisno od lokacije, opremljenosti sobe/stanovanj). Pri izbiri stanovanja je smiselno paziti na to, da se nahaja v bližini podzemne (obstajata 2 liniji), saj je to najhitrejši in najbolj praktičen način prevažanja po mestu.

Življenje v mestu in prosti čas

Po velikosti in številu prebivalcev je Lille primerljiv Ljubljani, vendar je za razliko od Ljubljane nekoliko bolj umazano mesto. Nekih večjih turističnih znamenitosti nima, je pa odlično izhodišče za potovanja v prestolnice sosednjih držav (z vlakom do Bruslja je le pol ure, do Pariza slaba ura, do Londona uro in pol ter do Amsterdama okoli 3). Zabave v mestu je dovolj, večina dobrih klubov in barov je lociranih na Rue de Solférino, velikokrat pa je za zabavo poskrbel BdI (Bureau des Internationaux), ki med drugim organizira tudi potovanja, filmske večere in ostale aktivnosti. Sam sem v času bivanja imel tudi možnost ogleda nogometnih tekem Lilla v Ligi prvakov (in Ligue 1) na novo zgrajenem stadionu Grand Stade.

Pred odhodom:

Zelo pametno si je pred odhodom zagotoviti mesto v eni od študentskih rezidenc, da potem ni problemov z nastanitvijo ob prihodu. Hkrati je s seboj potrebno imeti fotokopijo rojstnega lista (tega ni potrebno dati prevesti v angleščino ali francoščino, zadostuje slovenska različica), fotokopijo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in seveda, študijski sporazum. Tega se ob prihodu naknadno spreminja, saj šele takrat izveš, katere predmete bodo dejansko izvajali.

Nasveti za prve dni:

Priporočam, da v Lille prideš kakšen teden ali dva pred začetkom predavanj in se udeležiš t. i. ''orientation week'', kjer te obvestijo o vsem kar moraš vedeti. Vsakomur je dodeljen tutor, ki ti pomaga z vsem. Pametno je imeti enega od francoskih mobilnih operaterjev (Orange, Bouygues) in bančni račun. Glede bančnega računa ni potrebno prav zelo skrbeti, saj predstavniki ene od bank kar sami pridejo na fakulteto. Je pa obvezen, v kolikor želiš prejemati subvencijo najemnine (l'aide au logement), ta lahko znaša tudi 150€ mesečno, do nje pa so upravičeni tudi tuji študenti.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine