Skoči do osrednje vsebine

Leuven, Belgija


LEUVEN

UNIVERZA: Catholic University of Leuven, Belgija

TIP IZMENJAVE: Socrates Erasmus

KDO: Nina Pohleven, nina.pohleven@gmail.com

KDAJ: 2011/2012, 3. letnik, zimski semester

SPLOŠEN VTIS

Na izmenjavi sem se predvsem veliko naučila o sebi ter o mojih življenjskih in kariernih prioritetah. Leuven je čudovito mesto za življenje, univerza pa nič posebnega, kar se tiče podajanja znanja, pri preverjanju znanja pa precej zahtevna.

ŠTUDIJ

Predmeti, ki sem jih opravljala v Leuvnu so bili na podiplomski ravni, saj so bili samo ti dostopni v angleškem jeziku. Tekom semestra je bilo zelo malo sprotnega dela, oddati sem morala samo en kratek esej in pa pripraviti skupinsko predstavitev. Vso preverjanje znanja je potekalo konec semestra. Pisni izpiti trajajo 3 ure, maksimalno 4, ustni izpiti, ki so tudi zelo pogosti, pa so precej krajši (pol ure). Pred izpitnim obdobjem 14 dni ni predavanj, saj je ta čas namenjen intenzivnemu učenju. Pisni izpiti so svojevrsten izziv, ker trajajo dolgo in vključujejo veliko pisanja, zato vsekakor priporočam predmete, ki jih je možno opraviti z ustnim izpitom ali kakšno drugo metodo.

NASTANITEV

Leuven je študentsko mesto, ki živi za in z univerzo, kar pomeni, da je zelo težko najti stanovanje. Ob prijavi na univerzo je sicer možno zaprositi za študentski dom, a ga le redko dobijo študentje, ki niso iz Belgije. Zato sem se v Leuven odpravila 14 dni pred začetkom semestra (če je možno pojdite še prej), veliko ponudb pa sem pregledala še pred odhodom. Velja pravilo, da si stanovanja ni dobro rezervirati od doma, saj te lahko najemodajalci »okrog prinesejo«. Na strani od univerze je dostop do baze stanovanj, ki jih je možno najeti, ob prihodu v Leuven pa ti pomaga še t. i. »Housing service«. Mesto je malo, zato ni problema, če živiš nekoliko izven centra.

ŽIVLJENJE V MESTU IN PROSTI ČAS

Študentska populacija v Leuvnu prevladuje, zato je čez teden veliko zabav, še posebej v študentskih klubih, kjer imajo zelo poceni pijačo. Za vikend se večinoma Belgijci odpravijo v svoje rodne kraje, zato je mesto precej prazno, a še vedno so tam Erasmusovci. Spomladi smo prosti čas večinoma preživljali v parkih (veliko jih je in zelo lepo urejeni).

Mesto ponuja še ogromno površin za športne aktivnosti pa tudi možnosti za obisk različnih kulturnih dogodkov. Če pa ti je dolgčas v Leuvnu, se lahko zapelješ v Bruselj, kamor te vlak dostavi v pol ure.

PRED ODHODOM

Urediti moraš študijski sporazum z domačo univerzo in izpolniti prijavnico za Univerzo v Leuvnu. Poleg tega pa si priskrbite še evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, pravočasno rezervirajte letalsko karto (iz Trsta je najcenejša) in hostel, kjer boste preživeli dneve do iskanja stanovanja, dobro je imeti tudi elektronsko bančništvo.

NASVETI ZA PRVE DNI

Ob prihodu univerza organizira orientacijski teden, kjer izveš kako zadeve potekajo. Sicer pa se moraš še registrirat kot »visiting student«: dobiš študentsko izkaznico (s katero lahko ceneje ješ v menzah – kvaliteta hrane na ravni Šumija), razne info brošure, itd. in pa prijavit začasno prebivališče v mestni občini. Svetujem še nakup sim kartice, najem kolesa (zelo ugodno)…in dogodivščina se lahko začne! 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine