Leipzig, Nemčija


Leipzig

Univerza: Universität Leipzig, Institut für Politikwissenschaft,program - politologija
Linki (http://www.zv.uni-leipzig.de/, http://www.uni-leipzig.de/~politik/site/index.php)
Tip izmenjave: Socrates Erasmus
Kdo: Tomaž Čebela, tomaz.cebela@gmail.com
Kdaj: 2010/11, 3. letnik, poletni semester

Splošen vtis

Študent ali študentka se v Leipzigu, enem največjih mest bivše Vzhodne Nemčije, ki se nahaja nedaleč od Berlina, ne bi mogel počutiti bolje, saj je za študijske kot obštudijske dejavnosti odlično poskrbljeno! Alternativna kultura, moderno opremljen kampus univerze, ki je ena najboljših v Nemčiji in prijetno študijsko okolje ponujajo študentom pravo mero motivacije in elana, da v popolnosti izkoristijo študijsko, kot tudi obštudijsko življenje na izmenjavi.

Študij

Čeprav je bila moja primarna ustanova Institut für Politikwissenschaft, sem tam preživel le en dan v tednu, druge dneve pa sem predavanja imel v kampusu v centru mesta, kjer je univerza zgradila nove prostore v katerih gostujejo vsi profesorji in študentje. Kampus ponuja vse za učinkovit študij: podnevi na njem potekajo predavanja, med odmori lahko greste v menzo na kosilo, kjer dnevno obeduje tudi preko 3000 študentov. Kletne učilnice so odličen kotiček, kjer lahko pišete poročila in seminarske naloge ali pa samo greste na internet, saj ponujajo najsodobnejšo računalniško opremo, prav tako pa si lahko vse tudi natisnete, saj sistem omogoča, da si na svojo študentsko kartico naložite tudi denar, ki ga kasneje koristite pri plačevanju fotokopij v računalniških učilnicah, kot tudi pri plačevanju kosil v menzi. Ponoči se lahko učite v knjižnici, ki je za študente odprta 24-ur, kar pride prav predvsem v času izpitnega obdobja. Predmete lahko izbirate ne samo na matičnem institutu za politične vede, ampak tudi na celotni univerzi. S tem si lahko izbereš resnično predmete, ki te zelo zanimajo. Jaz sem si na primer izbral predmet Evropska ekonomska integracija na Ekonomski fakulteti, Politično kulturo v Trans-atlantskem kontekstu iz Ameriških študij in Evropsko politično integracijo prof. H. Elsenhansa iz podiplomskega študija.

Poletni semester se v Nemčiji začne dokaj pozno, prvi teden v aprilu, in se konča v začetku julija, nato pa je še 3-tedensko izpitno obdobje v katerem mora študent opraviti vse potrebne izpite ter oddati vse seminarske naloge in eseje. Profesorji so prijazni in dostopni za vsa vprašanja, ocene pa temeljijo na vašem sprotnem delu, ki vključujejo predstavitev referatov iz aktualnih člankov oz. literature, poročil ter sprotnih preverjanj znanja. Interakcija med profesorji in študenti je na visoki ravni in zaželena, predstavlja pa tudi del vaše zaključne ocene. Na koncu študent predmet zaključi s pisanjem seminarske naloge ali znanstvenega eseja ali pa opravlja klasičen izpit (oblika preverjanja znanja je povsem odvisna od načina dela profesorja pri izbranem predmetu - dobro se je na začetku semestra pozanimati, kaj točno moraš na narediti, da opraviš predmet).

Nastanitev

Za nastanitev sem si izbral s parki obdane študentske domove Univerze v Leipzigu (http://www.studentenwerk-leipzig.de/wohnen/wohnheime), saj so cenovno ugodnejši v primerjavi z ostalimi namestitvami. Na primer, za mojo 12m2 veliko samsko sobo na Straße des 18. Oktober sem plačal 165 eur/mesec; pripadajočo malo kuhinjo in kopalnico pa sem si delil še z enim nemškim študentom. Študentsko naselje je bilo od kampusa oddaljeno 10 min s kolesom, ki je definitivno najcenejše in najhitrejše prevozno sredstvo v mestu. Za shranjevanje koles je odlično poskrbljeno saj je univerza v svojih kleteh uredila dve Fahrradgarage. Večina erasmus študentov tudi stanuje v študentskih domovih, kar pomeni da se lahko enostavno družite z njimi.

Mnogi sošolci so se odločili tudi za privatna stanovanja - WG Zimmer (http://www.studenten-wg.de/Leipzig,wg.html), ki so tudi zelo udobna namestitev, cena le-teh pa se giblje od 250 eur naprej, odvisno kaj iščete. V mestu obratuje tudi odličen javni potniški promet (tram, bus), ki ga študentje brez mesečne vozovnice lahko koristijo brezplačno ponoči in med vikendom.

Življenje v mestu in prosti čas

Odpravite se lahko v center ali na KarLi straße, kjer zagotovo ne manjka zanimivih barov z raznovrstno ponudbo in veselim nočnim življenjem. Mesto ponuja tudi veliko kotičkov v stilu Metelkove, saj je alternativna kultura v Leipzigu zelo popularna. Tudi sam sem se udeležil kar nekaj koncertov ter zabav z elektronsko glasbo, ki je potekala v nedeljo popoldne v največjem parku v mestu. Veliko je tudi muzejev, galerij, stara predilnica, kjer delujejo umetniki, je postala sodobni kulturni prostor, ki so vredni da jih obiščete ob vašem prostem času. S prijatelji smo se velikokrat odpravili s kolesi do bližnjih jezer, ki so poleti živahno zbirališče za oddih od napornih izpitov. V Leipzigu vam predlagam, da tudi obiščete enega najboljših ZOO parkov v Nemčiji, ki ponuja obiskovalcem ogled tropskega gozda in redkost v živalskem svetu – mladiča tapirja.

Predlagam, da se včlanite tudi v organizacijo WILMA, ki za študente na izmenjavi tekom celega leta organizira številne zabave, oglede mesta, muzejev, galerij in koncertov, izlete v München, Hamburg,Weimar in Prago. Če vam to še ni dovolj, pa se lahko z InterConnexom ali pa Mitfahrgelegenhaitom odpravite v le uro in pol oddaljen Berlin, ki ponuja obilico priložnosti za oglede najboljših muzejev na svetu, zgodovine berlinskega zidu ter navsezadnje, legendarnega berlinskega nočnega življenja.

Pred odhodom

Najprej izpolniš elektronsko prijavnico za izmenjavo na Univerzo v Leipzigu, nato si rezerviraš sobo v študentskih domovih, urediš evropsko zdravstveno kartico, pogodbo o izmenjavi z mednarodno pisarno v Ljubljani in štipendiranje ter Learning agreement s profesorjem na naši katedri. Nato pa začneš aktivno iskati informacije o mestu preko mednarodne pisarne Univerze v Leipzigu, interneta, včlaniš se v facebook skupine Erasmus študentov v Leipzigu in dobiš čim več nasvetov od kolegov, ki so že bili na izmenjavi (oni ti lahko povedo iz prve roke ogromno koristnih informacij). Pred odhodom se lahko prijaviš tudi v sistem 'buddy', kjer ti bodo dodelil študenta, ki ti bo pomagal z nasveti in pri aklimatizaciji v nemško kulturno okolje.

Nasveti za prve dni

Ko prideš v Leipzig, približno dva tedna pred začetkom predavanj, si najprej urediš nastanitev v domovih, nato se prijaviš na univerzo in s potrdilom, da si pri njih na izmenjavi odideš v mestno hišo, kjer dobiš potrdilo o začasnem prebivališču. Nato se sredi marca začne Sprach- und Orientirungskurs, na katerega vam od srca priporočam, da se nanj prijavite, saj boste na njem obnovili svoje znanje nemščine, spoznali nove prijatelje, predvsem pa preko vodenih ogledov raziskali mesto in univerzo, kjer boste preživeli naslednjih nekaj mesecev vašega življenja. Šele za tem, ko se v aprilu začnejo predavanja, lahko s profesorji in koordinatorjem urejate vse potrebne študijske dokumente, ki pa potrebujejo kar nekaj usklajevanja, saj se zna zgoditi, da veliko predmetov profesorji spremenijo, zato morate oblikovati nov Learning Agreement. V mojem primeru je bil ta še bolj zanimiv. Predmete izberete tako, da profesorju v prvih 14-ih dneh naznanite svojo prisotnost na njegovih predavanjih, na koncu pa vam mora podpisati obrazec, na katerem profesor navede število KT ter oceno, ki ste jo pridobil.

Hrana je v Leipzigu za malenkost dražja, kot pri nas v Sloveniji. Nakupujete lahko v trgovinah, kot so Lidl, Aldi in Rewe, izogibajte pa se Kaufhausa, saj je to tako kot Nama pri nas. Sistem menz omogoča poceni in kvalitetno prehrano študentov. Vsesplošen vtis o Leipzigu je da je to finančno dostopno mesto, za ''ne tako pri denarju'' študenta, ki hoče na izmenjavi poglobiti svoje študijsko znanje, hkrati pa se tudi dokaj poceni zabavati.

Za konec bi samo še dodal, da predvsem ne pozabite uživati v spoznavanju novega okolja in prijateljev iz vsega sveta, ki bodo imeli drugačne navade, mnenja in poglede na svet. Kljub temu smo vsi postali ena velika Erasmus družina!

Izmenjava je najlepši del vašega študija! Le pogumno! Viel Glück!

Zanimivosti

Univerza v Leipzigu je bila ustanovljena leta 1409 in je tako druga najstarejša univerza z neprekinjeno izobraževalno dejavnostjo v Nemčiji. Med njene najbolj slavne študente spadajoThomas Müntzer, Gottfried Wilhelm Leibniz, Gotthold Ephraim Lessing, Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Nietzsche, Richard Wagner, Felix Bloch, Edward Teller, Wang Foh-san, Carl Friedrich von Weizsäcker, Hans-Dietrich Genscher in Angela Merkel(1978 je zaključila študij fizike).

Leipzig je mesto Bacha in Mendelssohna, spomladi in poleti pa se v mestu odvijata tudi Bachfest in Mendelssohn-festtage.

V bližini Leipziga se je leta 1813 odvijala t.i. Bitka narodov med Napoleonom in zavezniki, na kar danes opozarja Völkerschlachtdenkmal.

V Leipzigu so se že leta 1983 začeli spontani mirni Ponedeljkovi protesti proti režimu DDR.

Leipzig dandanes prireja številne sejemske prireditve med drugim tudi znameniti Leipziger Buchmesse ter sejem avtomobilov.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine