Kopenhagen, Danska


država: DANSKA
univerza: UNIVERSITY OF COPENHAGEN
tip izmenjave: Erasmus
ime in priimek: Eva Sever
kdaj: 1. semester 3. letnika 2012/2013

splošen vtis:

Danska je zelo moderna država. Izmenjava je bila odlična izkušnja. Naučila sem se ogromno novega in postala bolj samostojna.

študij:

Študij poteka na magistrski ravni, saj so le ti predmeti v angleškem jeziku. Predavanja, ki sem jih izbrala sama so bila izvedena na zelo visokem nivoju. Univerza v Kopenhagnu gosti mnogo tujih profesorjev z odmevnimi imeni v svetu družbenih ved. Moji profesorji so bili iz Velike Britanije, ZDA in Indije. Izbira med predmeti ni bila velika vendar je bila večina zelo zanimivih, predvsem pa specifičnih. Imeli smo samo predavanja, brez vaj ali seminarjev. Predavanja so potekala zelo drugače kot na UL. Bila so zelo interaktivna in prisotni študenti so sodelovali po svoji volji. Napačnih odgovorov na vprašanja profesorjev ni bilo. Vsak odgovor so spoštovali, kot da je prišel od kolega in ne študenta.

Večina predmetov je bila vredna 10 kreditnih točk. Na fakulteti zato nismo poslušali ogromno predavanj (max 6 ur tedensko), saj je bil študij osredotočen na branje besedil doma. Vnaprej smo za vsak predmet prejeli spisek literature, dolg 1200 strani. Te strani so bile razporejene skozi semester, na predavanjih pa je potekala diskusija o tem, kar smo prebrali doma.

Izpiti potekajo na dva načina: ustni ali pisni. Ustni je osredotočen na poznavanje vsebine 1200 strani literature, pisni pa je seminarska naloga dolga 15 strani, ki ima podlago v predelani literaturi in širše.

nastanitev:

Stanovala sem v (super) modernem študentskem domu, malce izven mesta. Cena je bila visoka (višja od erasmus štipendije). V njem je bivalo še 287 drugih študentov. Večina je bila tistih na izmenjavi. Po 4 študenti smo stanovali v enem stanovanju s kuhinjo in dnevno sobo. 2 sta si delila eno kopalnico, vsak pa je imel svojo sobo. V pritličju smo imeli tudi skupno sobo, ki smo jo lahko uporabili za večje večerje, movienights, playstation in zabave.

življenje v mestu in prosti čas:

Mesto je živahno in budno 24/7. Tudi (vsa) javna prevozna sredstva delujejo 24/7. Sicer je in bo v mestu do leta 2018 ogromno gradbišč, saj širijo podzemno železnico. Turističnih znamenitosti in muzejev ne zmanjka.Mesto je polno udobnih kavarn in umirjenih lokalov. Nočno življenje hitro postane (pre)drago, vendar kot v Ljubljani, se tudi v Kopenhagnu najde (cenejša) študentska zabava.

pred odhodom:

Dobro se je pozanimati kje točno je tvoje stanovanje ali hostel. Pot iz letališča v katerikoli del mesta je namreč zelo enostavna – z javnimi prevoznimi sredstvi! Sama sem vzela taxi in mastno preplačala petkilometrsko razdaljo med letališčem in študentskim domom. Pred prihodom v državo enostavno pogledaš shemo linij in s pomočjo http://www.rejseplanen.dk/ ugotoviš kdaj točno pride vlak/avtobus, koliko stane in traja vožnja.

nasveti za prve dni:

Pomembno je, da si urediš dovoljenje za bivanje, saj je to podlaga za CPR-Card t.j. zdravstveno zavarovanje (brezplačno) in hkrati dostop do brezplačnih storitev javnih knjižnic. Vse potrebne informacije so na spletni strani univerze in v mednarodni pisarni.

Praktično je da si kupiš dansko telefonsko številko pri enem od ugodnih ponudnikov (npr. predplačniški račun Lebara). Spoznati nove ljudi sploh ni težko saj tuji študenti zelo radi navezujejo nove stike – vsi smo v neznani državi brez prijateljev. Poleg tega Univerza z mentorji študenti poskrbi za uvodne dni in aktivnosti najprej pred jezikovnim tečajem, kar zbliža študente različnih fakultet,  po tem pa še pred predavanji na intro-days posameznih fakultet. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine