Skoči do osrednje vsebine

Konstanz, Nemčija


KONSTANZ
UNIVERZA: Universität Konstanz, Nemčija
TIP IZMENJAVE:  Erasmus+
KDO: Diego Antončić, diego_oug@hotmail.com
KDAJ: 2014/2015, 3. letnik, celo študijsko leto

SPLOŠEN VTIS

Študijska izmenjava v okviru programa Erasmus+, ki sem jo opravil v Konstanzu, je veliko prispevala k razvoju mojih osebnih veščin, znanj in razmišljanj. Priložnost študija v drugi državi in nova poznanstva so mi omogočila, da spoznam popolnoma novo dimenzijo akademskega življenja. Študiranje prek Erasmus programa v tujini je zaenkrat ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju.    

ŠTUDIJ

Univerza v Konstanzu je ena izmed najbolj priznanih univerz na področju politologije v Nemčiji in predstavlja odlično mesto za izpopolnjevanje do zdaj pridobljnega znanja. Oddelek za politologijo in upravne vede (Politik und Verwaltungswissenschaft) ponuja veliko predavanj in seminarjev, ki so neposredno povezani z mednarodnimi odnosi in evropskimi študijami. Pouk je razdeljen v dve kategoriji, ki nimata nikakršnih povezav in sta zastavljeni vsaka zase – predavanja in seminarje. Pri predavanjih mora študent za pridobitev kreditnih točk opraviti končni izpit, medtem ko se v okviru seminarjev od študenta pričakuje, da naredi predstavitev in končni esej. Na FDV imamo predavanja in vaje v okviru enega predmeta - v Konstanzu pa je to ločeno, kar pomeni, da ima študent v okviru enega predmeta ali samo predavanje ali samo seminar. Predmeti so na univerzi ponujeni v angleškem in nemškem jeziku. Tekom semestra je malo sprotnega dela, in to se večinoma nanaša na branje člankov. Vsa preverjanja znanja potekajo na koncu semestra. Študijski kolendar je v Konstanzu zelo nenavaden – zimski semster se začne konec oktobra in traja do konca februarja, poletni semester pa se začne šele aprila in kočna konec julija. Univerza v Konstanzu je 'velikodušna', kar zadeva učenje tujih jezikov in ponuja brezplačne jezikovne tečaje v okviru študija (jaz sem opravil francoščino A2 raven). Športno življenje znotraj univerze pa tudi ponuja veliko aktivnosti.

NASTANITEV

Podjetje Seezeit (v čigar lasti je tudi menza na univerzi) je zadolženo za upravljanje s stanovanji. Po navadi vsi Erasmus študenti dobijo stanovanje (sobo v stanovanju), če pred odhodom na izmenjavo podpišejo pogodbo. Študent lahko izbira med zasebnim (okoli 16m2) in deljenim stanovanjem. Stanovanjski pogoji v študentskih domih v Konstanzu so zelo dobri. Iskanje stanovanja, ki ni del Seezeita, je zelo drago, saj so najemnine zelo visoke (zaradi bližine Švice).

ŽIVLJENJE V MESTU IN PROSTI ČAS

Konstanz je majhno študentsko mesto (okoli 80.000 prebivalcev) s starim mestnim jedrom. Nahaja se na sami meji s Švico in ima živahno multikulturalno okolje. Vsak teden so v Konstanzu organizirane zabave, na katerih lahko spoznate Erasmus in tudi 'domače' študente. Znotraj univerze je zelo aktivna Erasmus iniciativa (LEI), ki organizira številne dogodke in vikend izlete v okoliška mesta (Stuttgart, Zürich, Ženeva, Freiburg itd).  

PRED ODHODOM

Pred odhodom mora vsak študent urediti študijski sporazum z domačo univerzo in se prijaviti na univerzi v Konstanzu ter podpisati pogodbo za pridobitev stanovanja. Prav tako mora Erasmus študent urediti vse dokumente, ki jih zahteva univerza v Ljubljani v povezavi z Erasumus štipendijo.

NASVETI ZA PRVE DNI

Ob prihodu univerza v Konstanzu (tudi LEI) organizira orientacijski teden, kjer dostopni tutorji razložijo kako poteka študij in ti pomagajo pri pridobitvi študentske izkaznice, odprtju nemškega bančnega računa, prijavi v  mestu Konstanz ipd. V okviru orientacijskega programa lahko vsak študent kupi izkaznico za menzo (glavna jed stane 2,6 €) in semestrsko vozovnico za javni prevoz (okoli 50€ na semester). Zelo je priporočljivo, da si tudi kupite nemško sim-kartico.  

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. februar 2015 | v kategoriji: Vtisi iz tujine