Skoči do osrednje vsebine

Konferenca o mobilnosti izobražene mladine v evropskem prostoru


VABILO

na konferenco o mobilnosti izobražene mladine v evropskem prostoru

'Z glavo in trebuhom za pametjo in kruhom'

 

14. maj 2014

Klub K4, Ljubljana

 

Za in proti, zavod za kulturo dialoga vas v sklopu projekta ‘Uživajmo evropsko državljanstvo’ vabi na konferenčno srečanje o mobilnosti izobražene mladine v evropskem prostoru: “Z GLAVO IN TREBUHOM ZA PAMETJO IN KRUHOM", ki bo potekala v sredo, 14. maja 2014, med 10.00 in 15.00 v ljubljanskem hramu študentske kulture, Klubu K4.

Glavni namen dogodka je v dialogu z mladimi brez dlake na jeziku spregovoriti o priložnostih, izzivih in morebitnih napačnih predstavah o vse pogosteje opevani ‘evropski mobilnosti’ in njenih manifestacijah. Po zadnjih raziskavah Evrobarometra se kar 26% mladih iz vseh držav članic Evropske unije, v luči vztrajajoče gospodarske krize, čuti primorane študirati, usposabljati, ali iskati delo v tujini. V Sloveniji je ta odstotek še občutno višji, takšno potrebo in pritisk pa v trenutni družbeno-politični situaciji občuti kar 43% mladih. 

Razmišljate o študiju ali delu/usposabljanju v tujini, zlasti v državah članicah Evropske unije? Vas zanimajo osebne izkušnje tistih, ki so študirali na nekaterih najbolj priznanih evropskih univerzah? Kaj imajo o delu v tujini povedati tisti, ki so tovrstno mobilnost izkusili na lastni koži? Jih je mobilnost usmerila na boljšo karierno pot? Kaj o migracijah slovenskih in evropskih izobražencev menijo strokovnjaki in mladinski delavci? In kako na priložnosti in pasti mobilnosti gledajo mladi kandidati in kandidatke na prihajajočih evropskih volitvah?

Dogodek bo razdeljen na tri interaktivne panelne diskusije:

1) MOBILNOST IN ŠTUDIJ - Adijo pamet ali evropsko plemenitenje znanja? (10.15-11.30)
Zakaj se sploh odločiti bodisi za študijsko izmenjavo bodisi za celovit dodiplomski/podiplomski študij v tujini? Kaj so prednosti in kaj slabosti študiranja v državah Evropske unije? Kritično in izkustveno s tistimi, ki so študij v tujini na različnih področjih izkusili na lastni koži. 

2) MOBILNOST IN DELO / USPOSABLJANJE - Priložnost ali (vsiljena) nuja? (12.oo-13.15)
Zakaj iskati možnosti usposabljanja in dela v širši Evropi? Kaj sploh pomeni biti del ‘mobilne delovne sile’? Je delovna mobilnost neprecenljiva priložnost ali nuja, ki jo spodbujata bodisi ekonomska situacija doma bodisi način dela sodobnih izobraženih mladih? S strokovnjakinjo, mladinsko delavko in dvema mobilnima Evropejcema. 

3) QUO VADIS, MLADI INTELEKTUALCI? - Bodoči mladi odločevalci o priložnostih in izzivih mobilnosti slovenske in evropske mladine (13.30-15.00)
Je mobilnost  krožna ali zgolj enosmerna in kaj to pomeni za bogate države na eni in manj bogate na drugi strani? Kako se na evropski ravni lotiti problema izkoriščanja mladih diplomantov, kot so na primer neplačana pripravništva? Kaj lahko stori Evropski parlament, da zagotovi pravičnost in učinkovitost mobilnosti evropskih izobražencev? Z nekaterimi najmlajšimi kandidati in kandidatkami za evropske poslance in poslanke. 

 

Za časovnico konference in podrobne informacije o vseh sodelujočih govorcih pa vas vljudno vabimo, da obiščete našo spletno stran ter svojo udeležbo potrdite tudi na ustvarjenem facebook dogodku

 

Pridite, se informirajte, povprašajte in ob okusnih medpanelnih pogostitvah poklepetajte z gosti in udeleženci konference.

 

Se vidimo v Štirki!
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. maj 2014 | v kategoriji: Aktualno