Skoči do osrednje vsebine

Klavdija Černilogar


diplomatka Mednarodnih odnosov, Head of Policy at CONCORD

V veliki rumeni knjigi z opisom študijskih smeri pri nas, ki je bila najbrž največkrat izposojena publikacija gimnazijske knjižnice, me je najbolj pritegnilo poglavje o študiju mednarodnih odnosov – program je v zmernih količinah vseboval mnogo tematik, za katere sem bila prepričana, da bodo okrepile moje védenje o svetu in mi dale orodje, da v življenju naredim nekaj koristnega.

Skozi podiplomski študij v tujini se je pravzaprav izkazalo, da sta bila na FDV pridobljena znanje in kritični pristop do stvari dragocena popotnica za naprej. Poleg tega mi je zelo prav prišla (v drugem letniku nepriljubljena) družboslovna metodologija, ki sem jo vzela za svojo predvsem skozi pisanje diplomske naloge.

Pri minulem delu v misiji Sveta Evrope v Beogradu in sedanjih izzivih v Evropskem mladinskem forumu se v veliki meri še vedno opiram na širino znanja in na pristope, ki sem jih odnesla s seboj s FDV-ja. Verjamem, da smo mednarodniki lahko uspešni v vsakem sektorju, saj znamo na svet pogledati z več strani, in prepričana sem, da smo sposobni družbi dati mnogo več, kot nam včasih pripisujejo. To, da smo skozi študij med seboj stkali tesne vezi in da si upamo drug drugega vprašati za nasvet, pa prav tako veliko pomeni.

Kar se tiče mojih srednješolskih pričakovanj glede mednarodnih odnosov, torej lahko rečem samo tole: moje védenje se je nedvomno zelo okrepilo. Koliko bom v življenju z njim naredila koristnega, pa bo treba oceniti malo kasneje. Upam, da čim več.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. februar 2013 | v kategoriji: Mednarodniki v praksi