Italija, Rim


Država: Italija

Mesto: Rim

Univerza: Libera Università Maria SS. Assunta

Ime in Priimek: Tina Savić

Čas izmenjave: 2017/2018, 1. semester, 4. letnik 

Splošen vtis: Izmenjavo toplo priporočam vsem, ki si želijo pridobiti nove izkušnje, znanja in prijateljstva. Gre za izkušnjo, ki človeka nedvomno obogati, tako pri pridobivanju samozavesti in pomembnih spoznanj za osebno rast kot tudi na področju univerzitetnega izobraževanja.

Študij: Študij je potekal zelo podobno kot na naši fakulteti (FDV). Lahko bi rekla, da je bilo sprotnih obveznosti še veliko manj, v smislu, da ni bilo potrebno oddajati vmesnih pisnih izdelkov. Profesorji so predavali s pomočjo power point predstavitev; včasih smo morali kupiti tudi kakšno skripto, edina oblika ocenjevanja pa je bil izpit. Izpiti so bili ponekod zgolj ustni, ponekod ustni in pisni, moj najzahtevnejši predmet pa je bil sestavljen iz pisnega dela, ustnega zagovora in pa daljše seminarske naloge, ki pa je bila edini izdelek, ki sem ga morala oddati.

Pred odhodom na izmenjavo je pomembno, da se dobro preveri predmetnik in sicer, da ima gostujoča univerza, na katero se želite odpraviti, vsebinsko podobne predmete tistim s FDV-ja. Sama sem imela namreč velike probleme z usklajevanjem predmetnika, tudi med samo izmenjavo, ker si nisem vzela dovolj časa, da bi to dovolj podrobno pregledala pred odhodom. Predmeti so v angleščini in italijanščini. Seveda si lahko izbereš zgolj angleške predmete; če pa imaš ustrezno znanje italijanščine, pa lahko izbereš predmete v enem ali v drugem jeziku. Univerza Maria SS. Assunta je privatna univerza, kjer je učencev manj, kar je bilo meni zelo všeč, saj smo lahko razvili veliko bolj oseben odnos s profesorji, ki so bili zelo prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Prisotnost pri pouku se je preverjala prav tako kot na FDV-ju.  Nastanitev

Bivala sem v zelo lepem stanovanju v bloku, ki pa sem si ga delila še z dvema študentoma, ki sem ju spoznala šele ob vselitvi. Za sobo sem plačevala 500 evrov plus stroške, skupaj nekje 600 evrov na mesec. Na splošno so v Rimu zelo drage nastanitve, tudi študentski domovi niso poceni, saj je drugače kot pri nas. Tisti študentski domovi, ki so bolj ugodni, beri 500 eur mesečno, so zelo oddaljeni, kar je v Rimu problem, saj je to zelo veliko mesto. Modernejši študentski domovi pa mesečno znašajo tudi do 1.400 evrov. Na splošno je bivanje drago.

Življenje v mestu in prosti čas

Rim je prečudovito mesto z zelo bogato zgodovino in številnimi kotički za preživljanje prostega časa. Za ljubitelje italijanske kuhinje in dobrega vina je to idealen kraj, poleg tega je mesto bogato tudi z azijskimi, japonskimi in drugimi restavracijami. Ena mojih najljubših je bila restavracija Zuma (gre za svetovno znano verigo restavracij), ki se nahaja v centru mesta nad trgovino Fendi. V prvem nadstropju je restavracija, v drugem pa rooftop bar, kjer v večernih urah strežejo koktejle in ostalo alkoholno pijačo, imajo odlične sladice in prečudovit pogled na Rim, poleg tega pa je ob vikendih tam vedno tudi DJ, ki vrti elektronsko glasbo. Za ljubitelje sušija je morda pomemben podatek tudi ta, da imajo skoraj vse suši restavracije v Rimu opcijo 'all you can eat', kjer lahko poješ kolikor hočeš za ceno 25 evrov. Mesto je  polno muzejev z zelo bogatimi umetniškimi zbirkami in deli. Nočno življenje je prav tako pestro, imajo ogromno klubov z različno glasbo.

Pred odhodom

Pred odhodom si je dobro zagotoviti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Prav tako si je potrebno določiti predmetnik, vendar so možne tudi naknadne spremembe.

Nasveti za prve dni

Priporočam čim več druženja in spoznavanja, ne samo tujih, ampak tudi domačih študentov. Italijani so zelo komunikativni in po navadi zelo prijetni za družbo. Dobro si je tudi malce ogledati prometne poti in katera javna prevozna sredstva omogočajo pot do univerze. Rim je zelo veliko mesto, ima namreč več prebivalcev kot Slovenija, zato se morda ni odveč vseliti kak teden prej, da postopoma dobiš občutek za orientacijo in preučiš najkrajšo pot do svoje univerze. Sama sem uporabljala javna prevozna sredstva, torej podzemni vlak, tramvaj ali bus; potrebno se je zavedati, da je velikokrat treba prestopati, res pa je, da obstaja tudi možnost uporabe aplikacije 'car 2 go', preko katere si lahko rezerviraš avto, ki čaka parkiran na določenem mestu; gre za podobno stvar kot so ljubljanska kolesa. Avto je torej nekje parkiran, ti ga preko aplikacije rezerviraš, se odpelješ do želenega mesta, kjer ga parkiraš in pustiš za naslednjega uporabnika aplikacije. Seveda pa moraš imeti s seboj vozniško dovoljenje. Nikoli pa ne pozabite, da je v Rimu veliko žeparjev.

  

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine