Skoči do osrednje vsebine

Hibridna izvedba predmeta na temo migracij z enotedenskim obiskom Francije


Med 20. in 25. novembrom je 11 študentov magistrskega programa Evropskih študij obiskalo kolege iz Univerze Picardie Jules Verne v Amiensu. Obisk je bil del skupne izvedbe predmeta na temo migracij in položaja žensk s strani Marie Ruiz (Unvierza Picardie) in Marka Lovca (UL-FDV) v zimskem semestru 2022/23. Skupno izvedbo je spodbudilo sodelovanje v okviru COST mreže WEMov, ki jo vodi Marie Ruiz in kjer Marko Lovec sodeluje kot koordinator poletne šole. Skupni del izvedbe predmeta je sestavljajo sedem virtualnih blok ur z gosti-eksperti iz COST mreže ter tedenski obisk slovenskih študentov v Franciji z namenom dokončanja skupinskih projektnih nalog.

Devet francoskih in 11 slovenskih študentov je tako vsak teden spoznavalo teorije in študije primerov s področja migracij, s posebnim poudarkom na vlogi spola. Med gosti sta Nina Drejerska in Katelin Parsons govorili o delu, podeželju in migracijah žensk na Poljskem ter migracijah z Islandije v Kanado. Stellamarina Donato in Janet Laidla sta govorili o povratnih migracijah in zgodbah žensk migrantk ter migracijah izobraženih žensk. Skupina, ki raziskuje Ženske na morju - predstavljali so jo Constantin ArdeleanuPirita Frigren, in Julia Stryker pa je pripravila okroglo mizo o ženskah in vlogi pomorstva v migracijah.

Vrhunec skupne izvedbe predmeta je bil obisk Slovenske strani v Franciji. Med obiskom so se študentje, ki so se dotlej videvali samo v virtualnem okolju, prvič srečali v živo. V Amiensu so jih sprejeli predstavniki Univerze, francoski študenti pa so zanje pripravili voden ogled kampusa v amienski citadeli in v mestu, zaznamovanim s 1. svetovno vojno, ki slovi po vodnih vrtovih, starem jedru kjer je nekdaj cvetela tekstilna obrt ter rastavah sodobne ulične umetnosti.Francoski gostje so organizirali tudi obisk hiše Julesa Verna in katedrale v Amiensu – ene najbolj impresivnih v Franciji – vključno z vzponom po 302 stopnicah na enega izmed stolpov, ter voden obisk muzeja Picardije, kjer se nahajajo izjemne zbirke od predzgodovinskih najdb do sodobne umetnosti.

Študenti so sodelovali tudi na skupnem predavanju na temo prehranske politike, vojne in spola v obdobju svetovnih vojn, ki ga je pripravila Mélanie Torrent. V večerih so uživali v družbi lokalne hrane in pijače na družabnih dogodkih za katere so poskrbeli francoski gostitelji, vključno s študentsko zabavo, ki jo je zanje pripravilo tamkajšnje študentsko društvo BULE.Na zadnji dan obisk so se slovenski in francoski študentje skupaj odpravili v Pariz, kjer ji je sprejela francoska komisija za ČP (CNCDH) vladno telo zadolženo za spremljanje izvajanja konvencij s področja ČP v Franciji. Sprejem je potekal v prostorih francoskega predsednika vlade, gostitelji pa so študentom predstavili problematiko s področja trgovine z belim blagom, enakosti spolov, rasizma v izobraževanju ter trenutnega razvoja francoske zakonodaje na področju migracij.

Slovenske študente je v Parizu sprejela tudi slovenska ambasada. Ambasadorska Metka Ipavic in njena ekipa sta jim predstavila njihovo delo ter odgovarjala na vprašanja s področja poklicnih izzivov, vključno s spolno enakostjo na karierni poti diplomatov, in aktualne evropske politike, denimo odnosov med državama, ki jih trenutno vodita politika iz iste politične skupine, ter različnih pogledov na širitev EU na Zahodni balkan.Obisk se je zaključil z večerjo v tradicionalni francoski restavraciji. Slovnski študenti so svoje bivanje v Parizu z namenom turističnih ogledov podaljšali še čez vikend.

Obisk sta omogočili Univerza v Amiensu, ki je financirala lokalni program in obisk francoskih študentov v Pariz, ter učitelj slovenskih študentov, ki je financiral potne stroške in bivanje slovenskih študentov v Amiensu. Rezultati študentkega dela kot so mejniki migracij žensk v Evropi, zgodbe neznanih migrantk, dekonstrukcija anti-migracijskih plakatov v z vidika spola in drugi bodo predstavljeni na spletni strani WEMov.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 28. november 2022 | v kategoriji: Obvestilo, Aktualno