Skoči do osrednje vsebine

Hej, ne čakaj, da pade - bodi proaktiven/na!


Pozdravljeni mladi!

Najprej hvala vsem, ki ste se pretekli teden udeležili srečanja Predsednika EP Antonia Tajanija z mladimi v Ljubljani. Tukaj boste našli tudi slike in izsek njegovega nagovora mladim: http://bit.ly/EPSLOTajani2017

Če iščete delovno mesto v institucijah EU, potem verjetno že pričakujete trenutek, ko bo Evropski urad za izbor kadrov objavil generalni natečaj za upravne uslužbence v institucijah EU 2017. Kljub temu, da točni datum še ni razkrit, pa EPSO že objavlja prve informacije. Več o tem si preberite v tokratnih nasvetih, kako do zaposlitve v evropskih institucijah.

Če vas mikajo pripravništva v Evropskem parlamentu, boste v drugi polovici meseca že lahko oddali tudi prijavnico za opravljanje jesenskih pripravništev v evropskih institucijah.

Še prej pa si v kratkem videu oglejte, kaj vam sporoča evropski poslanec Lojze Peterle. Zlasti pozorno mu prisluhnite, če se boste morda udeležiti natečaja za pripravništvo v njegovi poslanski pisarni v EP. Tudi informacije o tem boste našli v tokratnih novicah (med razpisi) Priložnost EU.

Srečno!

 

EVROPSKI POSLANCI ZA MLADE!

EU ima ogromen vpliv na naša življenja, ki se ga pogosto premalo zavedamo.

Pobude Evropske unije za mlade se osredotočajo na izboljšanje mobilnosti in zaposljivosti mladi. Ena glavnih je t.i. Jamstvo za mlade, ki še vedno terja izboljšave – tako na ravni EU kot pri oblikovanju nacionalnih shem.

Kaj ti o jamstvu in o iskanju želenega delovnega mesta sporoča Lojze Peterle, Evropska ljudska stranka, si poglej v VIDEU!

» Ne pošiljate samo prošenj, ampak povejte tistim, ki jih naslavljate, da imate rešitve. Razmišljajte o prihodnosti, razmišljajte o tem, kaj vaša okolja, ki jih nagovarjate potrebujejo.«

8 KORAKOV DO ZAPOSLITVE V INSTITUCIJAH EU

Ste vedeli, da v institucijah EU dela več kot 40.000 tisoč zaposlenih, ki prihajajo iz vseh držav članic EU? Med njimi zagotovo niso le poslanci in diplomati.

Če ste že kdaj razmišljali o delu v tujini, vas ni strah izzivov in odgovornosti in bi z veseljem delali v mednarodnem okolju, je morda ravno delo v institucijah, agencijah, uradih ali organih EU prava izbira za vas.

7. korak: Kako uspešno prestati teste evropskega urada za izbor kadrov?

Če vas zanima delo v institucijah EU, potem vas je iz zimske zaspanosti zagotovo že predramila informacija: Urad EPSO bo spomladi razpisal nov natečaj za diplomante (razred AD5). Delovne izkušnje niso potrebne! Dobrodošli tudi študentje zadnjega letnika!

Se že veselite prijave? Že danes lahko začnete s pripravami na natečaj, na katerem boste namreč morali pomesti z vse-evropsko konkurenco. Vaše kompetence bo urad za izbor kadrov EPSO ocenil z vrsto testov, pred katerimi se znajde vsak, ki se poteguje za zaposlitev v eni izmed institucij EU. Na njihovem spletišču si lahko preberete, da bo v okviru dotičnega razpisa potrebno prestati naslednje preizkušnje:

* Testi besednega, številčnega in abstraktnega sklepanja 

* E-simulacija nalog

* Študija primera

* Ustna predstavitev

* Skupinska vaja

* Razgovor za ugotavljanje kompetenc

Več o razpisu EPSO/AD/338/17, selekcijskem postopku in vzorčnih testih boste našli TUKAJ

Kako pa opraviti z računalniško-podprtimi testi?

Za obstanek v selekcijskem postopku bo v začetni fazi natečajnega postopka potrebno opraviti računalniško-podprte teste besednega, številčnega in abstraktnega sklepanja. Z vami zato delimo nekaj začetnih usmeritev, ki vam pri tem lahko pomagajo:

  • Na testiranje se bo treba ustrezno pripraviti, pripravam pa namenite dovolj časa. Nekateri kandidati, ki so teste uspešno prestali, pravijo, da je njihova priprava trajala do tri mesece, vsaj eno uro na dan.

  • Na spletu je na voljo kar nekaj literature, ki vam lahko s konkretnimi primeri olajša reševanje testov. Prav tako obstajajo spletni programi, ki vam pomagajo s simulacijo reševanja testnih nalog.

  • Reševanje velikega števila nalog vam bo dalo občutek, na kaj se pri nalogi osredotočiti ter kakšne miselne strategije ubrati za čimvečji uspeh.

Dan pred testom se spočijte in verjemite v svoje sposobnosti. Srečno!

ZGRABI SVOJO PRILOŽNOST.EU!

Iščeš prvo zaposlitev ali pripravništvo? Morda ustrezno štipendijo? V vsakokratnih mesečnih novičkah boš našel/a povezave na različne priložnosti, ki so trenutno na voljo mladim v EU. Med njimi poišči tisto, ki čaka nate in jo zgrabi …

PRIPRAVNIŠTVA IN ŠTUDIJSKE PRAKSE

8, 7, 6, … še dober teden dni in zopet bodo na voljo prijave na prakso Roberta Schumana, s katero Evropski parlament univerzitetnim diplomantom najrazličnejših smeri omogoči, da se bolje seznanijo z njegovim delom v okviru sprejemanja zakonodaje, prevajanja in odnosov z javnostmi. Prakso lahko opravljaš v Bruslju, Strasbourgu in drugih mestih v državah članicah EU. Ne zamudi priložnosti in naberi svoje prve izkušnje v večkulturnem okolju. Na pripravništva, ki se bodo začela s 1. oktobrom 2017, se lahko prijaviš od 15. marca do 15. maja.

http://bit.ly/Evropski_parlament_Prakse

Poleg sekretariata EP, si pripravništvo lahko poiščeš tudi v pisarni priljubljenega evropskega poslanca. Če te zanima delo pri njih: redno spremljaj njihove spletne strani!

Poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle (ELS) mlade med 21. do 30. letom starosti vabi k sodelovanju v natečaju, ki bo štirim kandidatom omogočil opravljanje eno-mesečnega plačanega stažiranja v njegovi pisarni v EP. Prijaviš se z oddajo življenjepisa, motivacijskega pisma in eseja na eno od aktualnih tem, ki so objavljene na njegovih spletnih straneh in se dotikajo različnih področij Evropske unije. Natečaj bo potekal v dveh krogih, finalisti pa bodo na petih srečanjih dobili možnost, da poglobljeno spoznajo delovanje EU, in vidike slovenskega članstva v njej. Delo v pisarni Lojzeta Peterleta sicer posega predvsem na področja okolja, zdravja in zdrave prehrane ter zunanjih zadev. Rok za prijavo na razpis: 27.3.2017

http://bit.ly/LPeterle_Razpis_Staziranje

Te zanima, kako različni interesi vplivajo na oblikovanje politik? Evropski ekonomsko-socialni odbor (ESSO) je svetovalno telo, ki evropskim ekonomskim in socialnim partnerjem (zaposlovalcem, sindikatom, predstavnikom malih podjetij in kmetov, potrošnikov itd.) omogoča, da izrazijo svoje uradno stališče o politikah Evropske unije. Njegovo delo lahko pobližje spoznaš s pomočjo daljšega pripravništva (5 mesecev) za univerzitetne diplomante ali krajšega pripravništva (od 1 do 3 mesecev), ki ga opravljaš v okviru študija. Delo pri odboru poteka na področjih od kadrovske in pravne službe do komunikacij, prevajalstva in financ. Več si poglej v VIDEU. Štipendija za daljša pripravništva znaša 1.159,44 EUR, krajša pripravništva niso plačana. Kraj: Bruselj. Rok za prijavo: 31.3.2017 (ob 12.00)

http://bit.ly/ESSO_Traineeships

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), ki je pristojen za uveljavljanje pravic na področju blagovnih znamk in modelov EU, razpisuje t.i. Program za mlade strokovnjake 2017 – 2018, kjer bodo svoj poklic našli tako računalničarji, industrijski inženirji in arhitekti kot tudi ekonomisti, pravniki, računovodje in politologi, ter mnogi drugi, ki bi jih utegnilo zanimati delo v uradu. Pogoj za prijavo je univerzitetna izobrazba (vsaj) prve stopnje ter znanje angleščine oziroma drugega delovnega jezika urada. Pripravništva pri EUIPO se vsako leto začenjajo zgodaj jeseni in trajajo 12 mesecev. Kraj: Alicante, Španija. Rok za prijavo: 31.3.2017

http://bit.ly/EUIPO_Young_Professionals

Evropski policijski urad (EUROPOL) išče nove moči v boju proti proti kriminalu na spletu – področje komuniciranja. Projekt vključuje pripravo kratkih videev, info-grafik, predstavitev in drugih komunikacijskih produktov ter organizacijo dogodkov z namenom ozaveščanja in preprečevanja tovrstnega kriminala. Sem spada še nekaj logističnega dela, podpora pri spletnih objavah in fotografiranje aktivnosti, ki se bodo odvile v okviru Europolovih komunikacijskih kampanj. Kandidati so opravili univerzitetni študij (ga še opravljajo) ali poklicno usposabljanje z omenjenih področij (npr. komuniciranje, grafično oblikovanje, evropske študije ali mednarodni odnosi), odlikuje jih temeljito znanje angleščine ter še enega tujega jezika. Kraj: Haag. Trajanje: šest mesecev. Rok za prijavo: 2.4.2017

http://bit.ly/EUROPOL_Internships

Evropska centralna banka (ECB) razpisuje pripravništva v generalnem direktoratu za administracijo. Njegova glavna naloga je upravljanje objektov ECB, kar vključuje storitve povezane z infrastrukturo, korporativnim upravljanjem nepremičnin ter opreme prostorov (vključno z umetninami), energetskim upravljanjem, zagotavljanjem tehnične opreme in vodenjem projektov na naštetih področjih. Pripravništvo poteka na sedežu banke v Frankfurtu, je plačano in traja od 6 do 12 mesecev. Zahtevana je najmanj univerzitetna izobrazba s specializacijo na področju, ki ga pokriva izbrani oddelek. Rok za prijavo: 29.3.2017

http://bit.ly/ECB_DG_Administration

Govoriš angleško vsaj tako kot vsak pravi Anglež? Te odlikujejo veščine komuniciranja? Tvoj življenjepis že bogatijo solidne delovne izkušnje? Zlasti blestiš na družbenih omrežjih? Služiš kot vir navdiha tudi svojim prijateljem? Torej postani pripravnik/ca za komuniciranje pri Zvezi evropskih železniških industrij (UNIFE). Ta išče kreativnega in fleksibilnega kandidata/ko, ki bo za 6 mesecev v svoje roke prevzel/a upravljanje njihove spletne skupnosti. Če veš, kako poteka razmišljanje tudi »izven škatle«, se prijavi. Dodatne točke ti prinesejo izkušnje z oblikovanjem privlačnih vizualnih vsebin. Pripravništvo je plačano. Kraj: Bruselj. Rok za prijavo: 15.3.2017

http://bit.ly/UNIFE_Communications_Intern

Te vodijo plemeniti cilji? Bi želel/a pomagati svetu v boju proti revščini? Mednarodna nevladna organizacija Oxfam išče mladega entuziasta, ki si želi kreativnega ustvarjanja kampanj in strateških komunikacij za ozaveščanje na področjih migracij, davčne pravičnosti, podnebnih sprememb, dohodkovne neenakosti in humanitarne pomoči. Pripravništvo v ekipi za medije traja 10 mesecev in omogoča razvoj pisnih spretnosti, različnih veščin, ki so pomembne pri upravljanju s projekti ter poglobitev znanja o oblikovanju evropskih politik in zakonodaje. Izobrazbeni profil: mednarodne in razvojne politike, komuniciranje, novinarstvo. Pripravništvo je plačano (871 EUR/mesečno). Kraj: Bruselj. Rok za prijavo: 15.3.2017

http://bit.ly/Oxfam_MCint_Intrenship

Konservativni evropski think-tank Center Wilfrieda Martensa za evropske študije razpisuje tri do šest mesečna pripravništva za univerzitetne diplomante in mlade raziskovalce iz celotnega sveta. Zlasti primerna so za vse, ki si želijo zgraditi kariero na področju evropskih politik ali z njimi povezanimi področji. Trenutno iščejo pripravnika v svoji ekipi za komuniciranje. Zahtevana je univerzitetna izobrazba iz komunikacij, odnosov z javnostmi, političnih in družbenih ved, novinarstva in drugih povezanih strok. Uspešni kandidat bo dobro poznal evropske in mednarodne politike, poleg tega pa bo seznanjen s tradicijo krščanske demokracije in vrednostno sorodnih strank konservativne politične opcije. Rok za prijavo: 21.8.2017

http://bit.ly/MartensCentre_Communications_Internship

Še vedno se lahko prijaviš tudi na:

Si diplomiral/a iz pravnih ved? Se ti zdijo uredbe in direktive še posebej privlačne? Te zanima, kako je videti in slišati razlaga Sodišča Evropske unije, če jo spremljaš neposredno iz sodne dvorane? Potem se odpravi v Luksemburg, kajti razpisana so 5 mesečna pripravništva v različnih direktoratih Sodišča. Konferenčnim tolmačem pa so na voljo prakse v tolmačenju, ki trajajo od deset do dvanajst tednov. S seboj vzemi še osnovno znanje francoščine in svojo diplomo. Rok za prijavo: 30.4.2017

http://bit.ly/CourtEU_Stages_Lux

Friends of Europe je eden izmed vodilnih think-tankov, s sedežem v Bruslju, ki raziskuje z namenom povezovanja ljudi, spodbujanja razprave in sprememb v smeri bolj vključujoče, trajnostne in v prihodnost usmerjene Evrope. Trenutno razpisuje pripravniško delovno mesto programskega asistenta, ki bo pretežno delal na področjih zagotavljanja miru, varnosti in obrambe. Za uspešno prijavo potrebuješ univerzitetno diplomo relevantnega področja, dobro zanje angleščine ter nekaj izkušenj z raziskovalnim delom. Pripravništvo je plačano. Rok za prijavo: 1.7.2017

http://bit.ly/FriendsOfEurope_PogrammeAssistant

Evropski odbor regij (COR), skupščina predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU, ki sodeluje pri oblikovanju prepisov EU, ki vplivajo na regije in mesta, razpisuje pet mesečna pripravništva za univerzitetne diplomante. Nekatera pripravniška mesta so orientirana strokovno, druga politično: od različnih komisij na področju okolja, teritorialnega sodelovanja ali prometa, pa do oddelka za komuniciranje ali človeške vire, vse do dela v političnih skupinah. Preveri oddelke odbora regij, ki so na voljo in izberi priljubljenega! Pričetek: 16. september. Kraj: Bruselj. Rok za prijavo: 31.3.2017

http://bit.ly/COR_Traineeships

Si univerzitetni diplomant prava? Si že dosegel napredno stopnjo usposabljanja ali raziskovanja na področju prava EU? Te odlikuje dobro znanje angleškega jezika? Morda pa govoriš še francosko (prednost)? Lahko se poteguješ za pripravništvo v uradu Evropskega varuha človekovih pravic v Bruslju ali Strasbourgu. Pričetek pripravništva: september 2017. Trajanje: 4 mesece, z možnostjo podaljšanja do 1 leta. Višina štipendije se določi individualno. Rok za prijavo: 30.4.2017

http://bit.ly/EUOmbudsman_traineeship

Ideale človeškega dostojanstva lahko zagovarjaš na mednarodni ravni. Urad visokega komisarja (OHCHR), ki usmerja prizadevanja Združenih narodov na področju človekovih pravic, s sedežem v Ženevi, namreč išče pripravnike različnih strok, povezanih z njegovim delom (mednarodno pravo, politične in družbene vede, zgodovina ipd.). Pogoj: vpis v magistrski in doktorski študij, ali zadnji letnik dodiplomskega študija. S pripravništvom lahko pričneš tudi leto dni po zaključku študija. Zahtevano je znanje vsaj dveh uradnih jezikov ZN (angleščina, francoščina, arabščina, španščina, ruščina, kitajščina). Pozor: pripravništva pri ZN niso plačana, vse stroške življenja v Švici kriješ sam/a. Rok za prijavo: v teku do 30.9.2017

http://bit.ly/OHCHR_Internship

ZAPOSLITVE

V marcu ne zamudi!

Natečaj za delovno mesto upravnih uslužbencev 2017 (EPSO/AD/338/17)

Te zanima delo v javni službi? Želiš sodelovati pri spreminjanju Evrope in si pripravljen/a stopiti na stimulativno in izzivov polno poklicno pot? Torej to pomlad nikakor ne zamudi generalnega natečaja za zaposlitev v institucijah EU, ki je namenjen univerzitetnim diplomantom (razred AD 5). Pogoji za prijavo na razpis zahtevajo, da imaš državljanstvo EU, obvladaš 2 uradna jezika in imaš diplomo prve stopnje (ali višje) iz kateregakoli področja. Delovne izkušnje niso potrebne. Kljub temu, da točni datum objave razpisa še ni bil razkrit, je pričakovano, da bo objavljen v drugi polovici marca. Spremljaj podrobnosti v zvezi z razpisom!

https://epso.europa.eu/epsocrs-ref-numbers/epso-ad-338-17_sl

Te odlikuje magisterij iz političnih znanosti, evropskih študij, prava, ekonomije ali mednarodnih odnosov? V tvojem življenjepisu pa je poleg leta dni plačanega dela, zavedenih tudi nekaj izkušenj z zagovorništvom ali zadevami, ki so povezane z EU. Mednarodna mreža nevladnih organizacij Transparency International (TI), ki bije bitko proti korupciji na svetovni ravni, išče svetovalca za javne politike za delo v njihovi pisarni v Bruslju. Tu se boš ukvarjal/a predvsem z integriteto, transparentnostjo in odgovornostjo ustanov EU, njihovih politik in zakonodaje. Zaposlitev za nedoločen delovni čas. Rok za prijavo: 19.3.2017

http://bit.ly/TI_EU_Policy_Officer

Te zanima, kako deluje vzpostavljanje enotnega trga bančnih produktov? Naloga Evropskega bančnega organa (EBA) je zagotavljanje učinkovitega in usklajenega nadzora in pravne ureditve in ohranjanje finančne stabilnosti. Na svojem sedežu v Londonu trenutno razpisuje prosto delovno mesto statistika, ki bo ob pomoči IT oddelka sodeloval v projektu razvoja in vzdrževanja nadzornega sistema zbiranja podatkov, ki jih potrebujejo evropske bančne ustanove. Pogoj: zaključen vsaj tri-letni univerzitetni študij in eno leto delovnih izkušenj na relevantnem področju. Zaposlitev za 3 leta, z možnostjo podaljšanja. Rok za prijavo: 23.3.2017

http://bit.ly/EBA_Statistician

So za tabo vsaj 4 leta univerzitetnega izobraževanja in 1 leto delovnih izkušenj na področju migracij, preseljevanja ali mednarodne zaščite? Že imaš pomembne izkušnje pri vodenju projektov in programov? Veš, kako poteka sodelovanje z in med državnimi oblastmi, ustanovami EU, mednarodnimi organizacijami in organizacijami civilne družbe. Evropski azilni podporni urad (EASO) razpisuje začetniško delovno mesto (razred AD5) »svetovalec za operacije – zunanja dimenzija«, ki bo deloval v skladu s strategijo zunanjega delovanja. Slednje na primer vključuje izgradnjo zmogljivosti, podpro operacijam v tretjih državah in pri implementaciji aktivnosti preseljevanja. Zaposlitev za dobo 5 let. Kraj: Valleta, Malta. Rok za prijavo: 6.4.2017 (ob 13. uri)

http://bit.ly/EASO_Operations_Officer

TOKRAT PREVERI TUDI How To Prepare For The 2017 EPSO Administrator Generalists (AD5) Competition…


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. marec 2017 | v kategoriji: Aktualno