Gostujoče predavanje izr. prof. dr. Brîndușe Palade o podnebnem skepticizmu


26. aprila 2019 je dr. Brîndușa Palade, izredna profesorica za politično etiko, v okviru predmeta Mednarodno varstvo okolja na FDV UL izvedla gostujoče predavanje z naslovom 'Zakaj je podnebni skepticizem v nekdanjih komunističnih evropskih družbah tako razširjen? Kako se spopasti s podnebnim skepticizmom?'.

Gostja je s študenti razpravljala o neskladjih med srečanji skupine G20 ter sledenjem ciljem Pariškegasporazuma o podnebnih spremembah. Po mnenju gostujoče predavateljice neobstoj nadnacionalnega hegemona preprečuje učinkovitost morebitnih sankcij, industrija fosilnih goriv pa še vedno prejema vladne subvencije, čeprav okoljsko nadaljujemo po poti zvišanja temperature za 3,5°C. Postkomunistične države se soočajo z izzivom opustitve infrastrukture iz obdobja Sovjetske zveze, medtem ko južnoameriške države, ki so očitno najbolj prizadete zaradi ekstremnih vremenskih pojavov, ostajajo največji podnebni skeptiki. Izr. prof. Palade meni, da takšen skepticizem tvori ideologijo, s celovitim sistemom prepričanj: hrani teorije zarote, stare mite in psevdo-znanost ter pridobiva legitimnost z utilitarnimi načeli sreče in argumentum ad numerum.

Vendar pa v nasprotju z ravnodušnostjo nekaterih vzhodnoevropskih držav, na Zahodu beležimo rastoč trend zahodnih post-materialističnih vrednot. Te države se razlikujejo v utemeljevanju svoje okoljske osveščenosti, in sicer okoljske pomisleke navezujejo bodisi na egoistično razmišljanje bodisi na man sebično okoljsko odgovornost. Po besedah predavateljice, recikliranje samo ne zadošča za naslavljanje okoljskih težav. Potrebno je tudi spreminjanje politik s pomočjo aktivizma (npr. v obliki podnebnih protestov in podobnih ukrepov).

Povzetek predavanja je pripravila Iris Šömen


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. maj 2019 | v kategoriji: Obvestilo