Skoči do osrednje vsebine

Gostujoče predavanje dr. Igorja Rogelje “Od azijskih vrednot k človekovim pravicam in posledice za mednarodni režim varovanja človekovih pravic”


V četrtek, 10. novembra 2022 je na Fakulteti za družbene vede, v so-organizaciji Katedre za mednarodne odnose in Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) gostoval doc. dr. Igor Rogelja, predavatelj iz University College London.

V predavanju, izvedenem v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede, je dr. Rogelja udeleženkam in udeležencem predavanja približal zaznamovanost procesa konstrukcije koncepta azijskih vrednot. Razčlenil je tudi vpliv procesa na razumevanje Azije v širšem diskurzu mednarodnih odnosov in osvetlil njegov pomen v aktualnem delovanju ključnih državnih akterjev v regiji.

Predavanje je bilo razdeljeno v tri osrednje vsebinske dele, ki jim je sledil še enourni seminar. V prvem, vsebinskem delu, je prof. Rogelja pod vprašaj postavil prevladujoče razumevanje Azije, za analizo pa je operacionaliziral koncept orientalizma v vlogi diskurza in pojmovanje Zahoda v delih S. Halla. V sledečem delu predavanja je znotraj zgodovinskega procesa konstrukcije Azije kot osrednja mehanizma izpostavil evropski orientalizem in modernizacijo. Zadnji, tretji del je pod drobnogled postavil še pojem azijske vrednote in predstavil kakšen je pomen teh danes za modernizacijo, demokracijo, človekove pravice in mednarodne odnose.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 21. november 2022 | v kategoriji: Obvestilo