Skoči do osrednje vsebine

Češka, Praga


Država: Češka

Univerza: Karlova Univerza v Pragi

Tip izmenjave: Erasmus+

Ime in priimek: Magdalena Rakovec 

Kdaj: 2017/18, oba semestra (oktober 2017 – junij 2018), 3. letnik mednarodnih odnosov

Splošen vtis

Erasmus izmenjava je bila ena izmed najboljših odločitev, ki sem jih sprejela tekom študija in bi jo priporočila vsem študentom. Izmenjava mi je ponudila izkušnjo življenja v tujini, ki predstavlja veliko spremembo v primerjavi z življenjem v domovini, saj si prisiljen stkati popolnoma nove vezi z ljudmi iz različnih ozadij, ki so prav zaradi slednjega veliko trdnejše. Prav tako izkusiš drugačen način študija in gledaš na študij na FDVju v drugačni luči (tako pozitivno kot kritično). Mojo izmenjavo je zaznamovala predvsem izkušnja življenja v študentskem domu Hvezda, kjer smo si v zelo neidealnih razmerah glavne bivalne prostore delili tudi po 40 študentov ter posledično večino časa preživeli skupaj. Praga je obenem kot milijonsko mesto z odličnim javnim transportom vedno nudila možnosti za nova raziskovanja in izkušnje. Študij, ki je bil nezahteven, je omogočal veliko priložnosti za druženje in potovanja.

 

Študij

Študij poteka na Fakultete za družbene vede v izpostavi Jinonice, ki se nahaja na jugozahodnem delu mesta, do slednje pa vozi tudi rumena metro linija, kar omogoča hiter transport iz centra mesta. Število kreditnih točk za predmete variira od 4 pa do 9 kreditnih točk za predmet. Na voljo je zelo širok nabor predmetov, vendar se tuji študentje lahko vpisujejo šele en teden po tem, ko so se prijavnice že odprle za češke študente, zaradi česar je veliko predmetov že zasedenih (vendar je vedno možno individualno pisati nosilcu/ki predmeta ter prositi, da te sprejmejo naknadno).Večina predmetov, oz. vsi v mojem primeru, je imela le 80 minut predavanj na teden. Pri večini se pričakuje, da se doma prebere predpisano literaturo, na podlagi katere potem poteka predavanje, ki je združeno z interaktivno diskusijo v predavalnici, v kateri je večinoma do maksimalno 20 študentov, kar je bila tudi najboljša plat študija. Zahtevan nivo znanja na končnem ocenjevanju je nižji kot na slovenskem FDVju, tudi za predmete, ki so namenjeni magistrskemu študiju, večinoma pa je na ocenjevanjih potrebno poznavanje predpisane študijske literature.

S priznavanjem predmetov v svojem študijskem sporazumu na domači fakulteti nisem imela nobenih težav saj imajo na Karlovi Univerzi podoben študijski učni načrt.

Nastanitev

Zaradi razmaha airbnbn-ja je v Pragi izjemno težko dobiti (cenovno) ugodno stanovanje. Cene za enoposteljno sobo so 350€+/mesec. Razmeroma elegantna rešitev je študentski dom, ki stane med 100-130 €/mesec. Študentje, ki študirajo na Fakulteti za sociale vede so praviloma nastanjeni v študentskem domu Hvezda, kjer je blok II namenjen erasmus študentom. Te opcije sem se poslužila tudi sama. Čeprav ob vpisu večkrat poudarijo, da enoposteljne sobe niso na voljo, je več kot polovica sob v študentskem domu enoposteljnih in jih je (ponavadi) mogoče dobiti, če za to zaprosiš ob registraciji v študentski dom. Receptorji, ne govorijo angleško zato je komunikacija z njimi zelo težavna. Študentski dom ima 4 nadstropja, na koncu vsakega hodnika se nahajata skupna kopalnica in kuhinja, kar pomeni, da si slednji deli med 20-40 ljud (odvisno, če je to nadstropje z enoposteljnimi ali dvoposteljnimi sobami). Pot do Fakultete za družbene vede vzame cca 45 minut, do centra mesta pa je zaradi bližini zelene linije metroja le 10 minut. Študentje, ki se bodo odločili za študentski dom, morajo imeti visoko toleranco do hrupa, umazanije in pomanjkljive opreme. Ne glede na slabo stanje študentskega doma, svoje odločitve ne obžalujem, ker sem ravno tam dobila najboljša prijateljstva in preživela najboljše trenutke izmenjave.

Življenje v mestu in prosti čas

V Pragi je odlično urejen javni transport, ki vozi tudi čez celotno noč. Študentska karta stane 10€/mesec in vključuje trame, metro in avtobuse. Večina Čehov ne zna oz. ne želi govoriti angleško zato je priporočljivo poznavanje osnovnih fraz v češčini. Karlova Univerza nudi tudi enomesečni brezplačni tečaj češčine pred uradnim začetkom izmenjave, ki ga močno priporočam. Moja najljubša lokacija za preživljanje prostega časa so bili parki, ki se nahajajo po celotni Pragi in so zelo lepo urejeni (Letna park in Riegrovy sady sta bila moja najljubša). Javni prevoz po celotni državi je izjemno dobro urejen in poceni, pri tem priporočam predvsem regionalnega avtobusnega ponudnika Regiojet, ki je njihova različica Flixbusa (npr. za 2-urno pot med Prago in Brnom je za najcenejše karte treba odšteti samo 4€). Svetujem nakup vseh kart preko spleta. Lokacije po Češki, ki bi jih priporočila za enodnevne izlete: Brno, Česky raj, Česke Švycarsko, Karlštajn, Velka a mala Amerika, Česky krumlov.

Pred odhodom

Najhitrejši in najcenejši prevoze do Prage je možno najti na prevozi.org, tedensko vozijo vsaj 4 avtomobili v obe smeri. V kolikor to ni opcija, priporočam Flixbus, ki gre preko Dunaja.

Glede študija; potrebno je podpisat študijski sporazum in poslati vso dokumentacijo za Erasmus štipendijo. Prej se pošlje dokumentacijo, prej se prejme štipendijo. Proces je vedno podrobno predstavljen na informativnih dneh prav tako je mednarodna služba na FDVju vedno na voljo za vprašanja. Karlova Univerza je prav tako pravočasno priskrbela vse potrebne informacije.

Nasveti za prve dni

Odlične nasvete za turiste in življenje v Pragi glede restavracij, barov, skritih kotičkov, češke kulture itd., nudi Honest Prague Guide, ki objavlja svoje bloge na youtubu. Pogosta težava je drugačna valuta in menjava denarja. Zaradi množičnega turizma je v mestu veliko 'turističnih pasti' (ne le za menjavo denarja), kjer ti računajo visoko provizijo oz. ti nudijo slab menjalni tečaj. Sama sem približno enkrat mesečno dvignila denar na bankomatu ene izmed čeških bank ter zavrnila njihov menjalni tečaj in sprejela menjalni tečaj moje banke, ki je bil vedno boljši. Kar se je dalo, sem plačevala s kreditno kartico.

Kar se tiče informacij glede faksa smo vse prejeli na orientacijskih dneh v tednu pred začetkom faksa. Na orientacijskih dneh smo prav tako prejeli potrdilo o šolanju in smo lahko nato kupili mesečno karto za javni prevoz. Za večino dokumentov se potrebuje slike za osebne dokumente zato je priporočljivo prinesti kakšne že od doma oz. so na nekaterih metro postajah (npr. Mustek) photo boothi.

 

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine