Skoči do osrednje vsebine

Dogodek ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije


V četrtek, 6. 10. 2022, je v Veliki dvorani FDV potekal pogovor z uglednimi gosti ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije. Dogodka so se med drugim udeležili nekateri diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji, strokovnjaki za mednarodne odnose, študenti naše fakultete ter zainteresirana javnost. Med drugim se je dogodka udeležila tudi večja skupina sodnikov Vrhovnega sodišča Republike Avstrije, ki je te dni na obisku v Sloveniji. 

V pozdravnem nagovoru je dekan FDV, prof. dr. Iztok Prezelj, izpostavil pomen priznanja za uveljavljanje Republike Slovenije v mednarodni skupnost ter orisal potek priznanj posameznih držav v času vzpostavljanja naše države kot polnopravne članice mednarodne skupnosti. Izpostavil je razvoj sodelovanja med državama na znanstvenem in raziskovalnem področju, kjer ima tudi naša fakulteta vzpostavljeno sodelovanje in izmenjavo z več avstrijskimi univerzami. V pozdravnem nagovoru je avstrijska veleposlanica, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, prav tako izpostavila pomen priznanja Republike Slovenije kot podlage za dolgoročno bilateralno sodelovanje na številnih področjih, od gospodarskega, raziskovalnega, kulturnega vse do medsebojne pomoči v primerih naravnih nesreč, kot so bili poletni požari na Krasu.

V uvodnem nagovoru je sledil podrobnejši oris bilateralnih odnosov, ki ga je predstavil državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, mag. Marko Štucin, in v njem orisal številne primere bilateralnega sodelovanja, kakor tudi prizadevanj za reševanje odprtih vprašanj med državama ob upoštevanju načel mednarodnega prava, spoštovanja človekovih pravic, spoštovanja pravic slovenske narodne skupnosti in delovanja obeh držav v okviru Evropske unije ter vrste drugih multilateralnih institucij.

Sledil je pogovor z vabljenimi gosti, ki ga je moderirala prof. dr. Ana Bojinović Fenko s Katedre za mednarodne odnose. V pogovoru je dolgoletni izkušeni diplomat in predavatelj dr. Iztok Simoniti izpostavil pomen Evropske unije kot tistega konteksta, ki daje priložnost malim državam članicam Evropske unije za uspešen demokratični razvoj ob spoštovanju načel vladavine prava. V nadaljevanju je mag. Bojan Ivanc z Gospodarske zbornice Slovenije predstavil podroben pregled gospodarskega sodelovanja med državama v preteklih letih, velik porast trgovinske menjave v tem obdobju, kakor tudi velik porast investicij med državama. Izpostavil je tudi postopno konvergenco v času  gospodarskega in splošnega razvoja preteklega desetletja.

Upokojena veleposlanica dr. Jutta Stefan-Bastl je opisala svojo izkušnjo vzpostavljanja diplomatskih odnosov med državama, saj je bila v letih 1991-1992 generalna konzulka Republike Avstrije v Sloveniji in v letih 1992-1994 prva avstrijska veleposlanica v Republiki Sloveniji. Izpostavila je mednarodni kontekst tega obdobja, zahtevnost diplomatskih korakov osamosvajanja v tem obdobju in orisala primere številnih vrat, ki jih je slovenski strani v tem obdobju pomagala odpirati avstrijska diplomacija. 

Veleposlanik dr. Valentin Inzko je v svojem prispevku izpostavil preplete osebnih zgodb svetovno znanih umetnikov, kulturnikov, znanstvenikov in raziskovalcev na obeh straneh meje, ki so pogosto kar nekoliko pozabljene. Omenil je tudi, da je bila prav Republika Avstrija predsedujoča Varnostnemu svetu OZN, ko je Slovenija maja 1992 postala članica Združenih narodov.

Ob koncu pogovora so sledila še vprašanja iz občinstva, nanašala so se na trenutni širši mednarodni kontekst, priložnosti bilateralnega sodelovanja obeh držav na področju Jugovzhodne Evrope in o pomenu nedavnih volitev v Bosni in Hercegovini.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. oktober 2022 | v kategoriji: Obvestilo, Novice