#Discover EU


Evropska komisija znova vabi 18-letnike, da se potegujejo za priložnost skozi pobudo #DiscoverEU spoznati Evropo med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020. S tem jih želi navdihniti, da bodo postali angažirani člani svoje skupnosti in ambasadorji Evrope. Rok za prijavo je 16. maj.

Po lanskem uspešnemu prvemu letu pobude, ki mladim omogoča, da raziščejo kulturno raznolikost Evrope in skupne vrednote, želi Evropska letos izboljšati učne razsežnosti projekta. Udeleženci bodo prejeli informacije in potovalne nasvete glede krajev, ki jih lahko obiščejo v Evropi. Zainteresirani lahko prejmejo tudi potovalni dnevnik, v katerem lahko beležijo svoje vtise in razmišljanja, med svojimi potovanji pa bodo imeli možnost sodelovati v organiziranih dejavnostih za krepitev skupnosti.

Komisija si obenem prizadeva, da bi bila pobuda DiscoverEU bolj vključujoča in dostopna za vse s preoblikovanjem postopka prijave, tako da je še enostavnejši za zainteresirane, z nasveti za cenovno ugodna potovanja in upoštevanjem potreb mladih invalidov, da se tudi njim omogoči potovanje.

Kandidati morajo biti rojeni med (vključno) 2. julijem 2000 in (vključno) 1. julijem 2001 ter na voljo za potovanje med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020 za največ 30 dni. Zainteresirani se lahko prijavijo prek evropskega mladinskega portala. Ocenjevalni odbor bo ocenil prijave in izbral prejemnike. Kandidati bodo o rezultatih izbora uradno obveščeni junija 2019.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupinah največ petih oseb. Praviloma bodo potovali z vlakom, za čim večjo dostopnost vseh predelov celine pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali otokov, ki so del EU.

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2328_sl.htm


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. maj 2019 | v kategoriji: Aktualno