Beograd, Srbija


država: Srbija (Beograd)

univerza: Univerzitet u Beogradu

tip izmenjave: Basileus

ime in priimek: Miha Pongrac (miha.pongrac@gmail.com)

kdaj: september 2009–februar 2010

splošen vtis: Na izmenjavi sem se sicer sprva počutil kot »poskusni zajček«, saj tako j pred tem imel nikakršnega konkretnega podatka, kako poteka študij prek izmenjave Basileus, z izmenjavo pa nista imeli veliko izkušenj niti domača niti tuja fakulteta. Na koncu je izpadlo vse zelo fleksibilno: na vsakem koraku sem bil deležen pomoči, tako s strani profesorjev, kot tudi študentov. Z izmenjavo pa nisem dobil le odličnih prijateljev, temveč sem tudi izboljšal znanje o politiki v regiji (predvsem na področju varnosti in diplomacije) ter znanje srbskega jezika.

študij: Preko fakultete sem imel priložnost poslušati predavanja na dodiplomskem in podiplomskem študiju, pomanjkanje znanja cirilice sem pokril kar z angleščino, v kateri sem pisal vse izpite (edino ustni izpit iz mednarodnega prava sem po lastni želji opravil v srbščini), predavanjem iz nemščine sem sledil preko inštituta DAAD, zraven pa mi je ostalo še toliko časa, da sem v miru hodil na tečaj srbščine (na univerzi, takrat brezplačno). Ocene sem pridobival preko kolokvijev, ustnih in pisnih izpitov ter seminarskih nalog. Poleg že zgoraj omenjenih mednarodnega prava (obvezni predmet), nemščine (obvezno) in srbščine (zanjo sem pridobil kreditne točke v okviru izbirnega predmeta), sem poslušal še angleščino (obvezno), politično antropologijo (izbirni predmet), upravljanje konfliktov (namesto tehnik pogajanj), uvod v diplomacijo (izbirni) ter mednarodno politično ekonomijo (obvezno).

nastanitev: Za študente obstaja možnost nastanitve v študentskem domu, čeprav se mesto bori s pomanjkanjem študentskih kapacitet. Sam sem se odločil, da si poiščem privatno nastanitev – Beograd navsezadnje ni tako drago mesto, s štipendijo pa sem lahko pokril ta strošek.

življenje v mestu in prosti čas: Vsak, ki je kdaj bil v Beogradu ve, da je to mesto balkanska različica New Yorka – torej mesto, ki nikoli ne spi. Možnosti so nepopisne: od žurerskih splavov do morda nekoliko bolj umirjenih (a ne vedno!) kafan, do potovanj (v nekoliko bolj ruralno, a zato izjemno domačo) notranjost države...no pa tudi do doma ni daleč!

pred odhodom: Za tiste, ki želijo študirati preko izmenjave Basileus obstaja poseben način prijavljanja, ki je neodvisen od tistega na fakulteti – namreč, študent se mora prijaviti preko spletne aplikacije (http://www.basileus.ugent.be/index.asp) kot študent Univerze v Ljubljani. A vsekakor mora študent pred tem vedeti, na kateri fakulteti bi želel študirati (v Beogradu je za mednarodne odnose na primer na voljo Fakultet političkih nauka) ter imeti pripravljen predmetnik. Tega se sicer lahko nekoliko spreminja in preoblikuje še naknadno.

Na podlagi prijav iz regije in držav komisija Basileus nato naredi izbor – če je kandidat uspešen, ga Univerza obvesti o nadaljnjih birokratskih postopkih. Nato je potreben globok vdih in izdih – papirologije je namreč veliko...a na koncu je vse vredno truda. Če študent izpolni vse kot je treba, tudi na tuji (v mojem primeru v Beogradu) univerzi ne bo imel nikakršnih težav.

nasveti za prve dni:

1) Najdi si bivališče (če nisi vzel sobo v študentskem domu), na občini uredi prijavo na bivališče (pomagali ti bodo na univerzi ali tudi lastnik stanovanja), kupi mobi kartico in si uredi mesečno vozovnico za mestni promet ter kupone za menzo.

2) Izmenjaj svoje podatke s kolegi iz Basileusa – skupaj boste lahko namreč premagali kakšne zaplete in težave.

3) Mreži se – in pridobi nove prijatelje! Oni ti bodo znali najbolje svetovati glede pričakovanj profesorjev in zahtevnosti predmetov, pojasnili ti bodo, kako deluje sistem kuponov v menzi, kje so najboljši žuri in kje najboljši čevapčiči ipd.

4) Navadi se na preračunavanje v tujo valuto – v Srbiji je to dinar.

5) Sprosti se in uživaj: za vsak problem se lahko najde rešitev.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine