Skoči do osrednje vsebine

Šanija, Madrid


Država: Španija (Madrid)

Univerza: Universidad Rey Juan Carlos

Tip izmenjave: Erasmus+

Ime in priimek: Tjaša Škorjanc 

Kdaj: september 2017 – januar 2018 (3. letnik mednarodnih odnosov)

Splošen vtis

Semester v španski prestolnici se je vame vtisnil kot globoka in polna izkušnja. Kisik Madrida je konglomerat posameznikov, subkultur, navad, sosesk, ulic in naglega prehajanja med stanji skrajnega miru in skrajnega vrveža. Opisano svojevrstnost (ki se odraža tudi v odnosih v razredu in na fakulteti) mesto črpa iz raznolikosti. Kot osnovno hranilo madriškega doživetja je slednja tista, ki posameznika vodi po izčrpni, a nadvse lepi poti ostrenja lastne identitete. V Madridu je mesto za vsakogar. Še več, njegov toplina in slikovitost ti na svojstven način preideta v kri in posnemaš odprtost, sproščenost, prepričanje, da vse »pač bo«. Že sami prizori so specifična estetska izkušnja, saj se zdi, da se v Madridu obstanek v času zrašča z značilno velemestno kaotičnostjo, vse to pa se izteka v vsakdanje ulične, metrojske, akademske in klubske scene, ki jih nikakor ne bi mogla opredeliti drugače kot »madriške«. Študij se mi v osnovi ni zdel zastavljen pretirano drugače kot doma, naučila sem veliko novega, tako na področju mednarodnih odnosov kot tematik izbirnih predmetov, pri mojih tehničnih nesposobnostih, ki so mi onemogočale takojšnje spretno razumevanje spletnega referata, pa so mi prijazno pomagali španski sošolci.

Študij

Študij je potekal deloma v angleščini, deloma pa v španščini. V kolikor ima kakšen študent na izmenjavi željo študirati zgolj v španščini, je tudi to mogoče, a na drugem kampusu. Taisto velja za angleščino, vendar pa lahko potemtakem izbira le iz nabora predmetov študija mednarodnih odnosov.

Predavanja so bila večinoma popoldan, kar pomeni, da sem mnogokrat končala šele ob devetih. Vseeno je bila organizacija urnika smiselna, se pravi sem imela dopoldneve v celoti proste.

Predmete sem večinoma opravila s predstavitvijo, kakšnim manjšim sprotnim izdelkom ter končnim izpitom. Pri večini je bilo predpisane literature dosti manj kot na domačemu FDV-ju in torej manj stika z viri oziroma manj tedenskih bralnih domačih nalog, ne pa pri vseh. Za določene težje predmete je bilo potrebno brati vsak teden, kar se je preverjalo s sprotnimi kolokviji, prav tako pa je bila obvezna udeležba na okroglih mizah, o katerih sem morala potem oddati eseje/mnenja, tako da je bil sistem podoben kot doma.

Nastanitev

Osrednja težava in neprijetnost študija v Madridu je zlasti ta povezana z iskanjem stanovanja. Nastanitev na kampusu je izredno draga. Visoke cene in primanjkljaj sob usodno zaznamujejo problematiko študentov in delavcev, ki sicer niso iz Madrida. Najemne pogodbe se, če se ne motim, lahko sklepajo le za eno leto, zato je študent, ki ima namen tam študirati en semester, potencialna tarča za prevare/nezakonit odvzem varščine, ki nemalokrat nastane kot posledica obupa, v katero je pahnjen nekdo, ki si zelo želi stalnejše nastanitve. Posledično se  je posameznik prisiljen vsakomesečno seliti med Air BnB-ji. Večina študentov je skeptična do rezervacije sob preko spleta, a se da na tak način že dosti časa pred prihodom v Madrid rešiti nekaj, kar se lahko kasneje razraste v resno težavo. V nasprotnem primeru je pametno priti vsaj kakšen teden ali dva pred začetkom študija, se nastaniti v hostlu in kakšen teden posvetiti zgolj iskanju novega domovanja.

Življenje v mestu in prosti čas

Madrid se zdi kot veliki razstavni prostor, kjer vsak predel učinkuje kot svojstvena tematska soba. Tako center kot oddaljeni kotički posedujejo značilni videz in utrip, ki jih zleplja v desetine različnih obrazov Madrida.  V centru in njegovi bližini je veliko čudovitih galerij, ki se za nekaj ur vsakodnevno brezplačno odprejo obiskovalcem, prav tako je veliko kinodvoran, ki so med seboj tematsko razmejene glede na naravo predvajanih filmov. Moja najljubša je bila Cine Dore. Vsekakor je temeljna madriška iniciacijska izkušnja povezana s kulturo barov. Večino druženja se namreč odvija tam, ob tinto de verano in tapasih, lokali pa poprimejo skoraj identiteto nekakšnih minimonumentov, kjer se na stenah kopičijo poslikave obiskovalcev, fotografije, ipd. Posebno doživetje so tudi obrobni predeli mesta: opečnati bloki, ki jih ne moreš ločiti med sabo, majhne trgovine in enigme poti nočnih avtobusov.

Nasveti za prve dni

Bodočim študentom v Madridu svetujem, da najprej poskrbijo za stanovanje, ker jim bo to omogočilo, da brezskrbno študirajo ter bivajo v Madridu in izkušajo njegovo lepo in nenavadno gostoljubje.

 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 15. marec 2021 | v kategoriji: Vtisi iz tujine