Skoči do osrednje vsebine

Aarhus, Danska


država: Aarhus, Danska

univerza: University of Aarhus

tip izmenjave: Socrates Erasmus

ime in priimek: Nina Marinšek (nina.marinsek1@gmail.com)

kdaj: avgust 2012 – junij 2013 (3. letnik MO)

splošen vtis: Moj splošni vtis je odličen. O izmenjavi imam povedati same dobre stvari. To, da sem se odločila za izmenjavo je bila ena najboljših odločitev v mojem življenju. Poleg študija na priznani univerzi pridobiš veliko izkušenj, ki ti bodo koristile celo življenje. Kar naenkrat se znajdeš v popolnoma neznanem mestu, obkrožen z neznanimi ljudmi, ki govorijo nek čudni jezik. Tako si prisiljen spoznati nove, mednarodne kolege, se navaditi drugih običajev in vsekakor izpopolniš svoje jezikovne spretnosti.

študij:

Sam študij poteka dosti drugače kot na naši univerzi. Predmeti so po večini ovrednoteni z 10 kreditnimi točkami, tako da ima večino študentov 3 predmete na semester. Veliko je sprotnega dela, saj je potrebno pred predavanji prebrati določeno literaturo. Na predavanjih tako profesorji ne razlagajo teorije oz. to le povzamejo, ker se pričakuje, da si jo z branjem že osvojil. Veliko bolj prisotno je kritično razmišljanje, pogovarjanje o problemih in iskanje rešitev. Odnos profesor – študent je manj formalen, profesorji so študentom izredno dostopni. Učenja na pamet ni, saj spodbujajo razmišljanje. Skoraj pri vseh izpitih lahko uporabiš računalnik ter vso literaturo in zapiske.  

nastanitev:

Univerza v Aarhusu ponudi možnost, da s prijavo na izmenjavo zaprosiš tudi za nastanitev. To pomeni, da ti oni poiščejo sobo in sam praktično ne rabiš storiti ničesar. To so po navadi sobe v študentski domovi oz. hiše, v katerih živi več študentov. Sama živim v študentskem domu. Vsak ima svojo sobo. Jaz imam tudi svojo kopalnico, kuhinja pa je skupna, kar je dobro, saj tako spoznaš sosede. V študentskem domu imamo tudi fitnes in savno, svoj bar, sobo z inštrumenti ter biljardnico. Vsekakor priporočam ta način iskanje nastanitve, saj je stanovanja težko najti in so zelo draga. Poleg tega si ves čas v kontaktu z drugimi tujimi študenti. 

življenje v mestu in prosti čas:

Aarhus je glavno mesto celinskega dela Danske in njeno drugo največje mesto. Po velikosti je malo manjše od Ljubljane, ima 300 000 prebivalcev. Menda je to najmanjše ˝veliko˝ mesto na svetu. Mesto je izredno prijazno, prikupno in čisto. Znano je po tem, da tu živi ogromno (tudi tujih) študentov (okrog 50 000). Ljudje so zelo prijazni. Danci veljajo za najsrečnejši narod na svetu. Znani so tudi po tem, da popijejo ogromne količine piva. Skoraj vsi govorijo angleško. Praktično v njem najdeš vse, kar potrebuješ. Leži ob morju. Vreme se zelo pogosto spreminja, spominja malo na London. Vremenske temperaturne razlike pa sicer niso tako velike. Pozimi je povprečna temperatura okoli 0°C, poleti 24°C. Zaradi oceanskega podnebja in lege ob morju pogosto piha veter. Obvezno prevozno sredstvo je kolo. V mestu je nekaj prijetnih lokalov in nočnih klubov, tako da je dosti možnosti za zabavo. V prostem času imaš na voljo ogromno športnih in družabnih aktivnosti. Danska je država z zelo visoko blaginjo, kar pomeni, da je precej draga, vendar imajo ogromno študentskih ugodnosti in popustov. Na mesec boste povprečno odšteli nekje od 700-900 €, oz okoli 5000 danskih kron. Sama obiskujem tudi brezplačni tečaj danščine, veliko potujem in se družim s prijatelji.    

pred odhodom:

Pred odhodom podpišite študijski sporazum in Learning Agreement ter zamenjajte € v danske krone. Glede na to, da je Danska v EU je dovolj, da imate osebno izkaznico in ne potrebujete vize. Po cca 3 tednih bivanja dobite CPR-number (rumena kartica), ki vam krije osnovno zdravstveno zavarovanje, tako da ne potrebujete nobenega dodatnega zavarovanja (priporočam Coriss za prvi mesec).

nasveti za prve dni:

Vsekakor priporočam, da s seboj vzamete mali slovensko-danski slovarček, ker zna biti prvo nakupovanje v trgovini zaradi popolnoma nerazumljivega jezika pravi izziv. Ne pozabite tudi dežnega plašča oz. dežnika. Prve dni univerza organizira ˝Intro-week˝, kjer te seznanijo z vsemi pomembnimi informacijami, priredijo ogromno družabnih dogodkov, kjer spoznaš veliko novih ljudi, tako da brez skrbi.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 12. februar 2013 | v kategoriji: Vtisi iz tujine